"KOROLEV"

Evropski satelit poslao fotografije ledenog kratera sa Marsa

Led iz Korolev kratera je otporan na topljenje zbog toga što se temperatura ne podiže ni tokom toplijih djelova godine, te masivna ledena ravnica predstavlja takozvanu „ledenu zamku“
2864 pregleda 3 komentar(a)
Ledeni krater na Marsu, Foto: ESA
Ledeni krater na Marsu, Foto: ESA
Ažurirano: 01.01.2019. 23:27h

Satelit Express je na svom putu oko Marsa napravio fotografije Korolev kratera koji je širok preko 80 kilometara i ispunjen ledom.

Ovaj krater je zanimljiv ne samo zbog toga što predstavlja dobro očuvani dokaz koji svjedoči o sudaru nebeskih tijela koji se jednom dogodio, već i zbog toga što je tokom čitave godine ispunjen ledom debljine preko jednog kilometra.

Upravo zbog toga je postao predmetom interesovanja satelita Mars Express, koji je Evropska svemirska agencija lansirala prije 15 godina, a da bi se fokusirao na led i glečere sa Crvene planete.

Led iz Korolev kratera je otporan na topljenje zbog toga što se temperatura ne podiže ni tokom toplijih djelova godine, te masivna ledena ravnica predstavlja takozvanu „ledenu zamku“. To znači da se atmosferski gasovi koji prelaze preko leda hlade, te potom spuštaju niže i tako formiraju hladni štit koji sprečava topljenje, piše Mashable, prenosi PC press.

Mars Express je zadužen za fotografisanje različitih djelova planete, te slanje fotografija na Zemlju, od kojih naučnici formiraju kompletniju sliku. Tako su i fotografije Korolev kratera sastavljene od pet snimaka od kojih je svaki napravljen u različito vrijeme.