PREMAŠIO SVA OČEKIVANJA

NASA potvrdila: Rover "Oportjuniti" je mrtav, okončao misiju na Marsu nakon 15 godina

Rover je posljednji put kontaktirao s osobljem na Zemlji prije osam mjeseci, a komunikacija je prestala nakon pješčane oluje na Marsu
4083 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2019. 00:28h

Američka svemirska agencija Nasa potvrdila je danas da je njihovo robotsko vozilo "Oportjuniti" (Opportunity) koje se nalazi na planeti Mars od 2004. godine, ali s kojim je komunikacija prekinuta od juna prošle godine, definitivno van pogona.

"Proglašavam misiju Oportjuniti završenom", rekao je naučnik Nase Tomas Zurbuhen na konferenciji za novinare u laboratoriji u Pasadeni u Kaliforniji.

Direktor Nase Džim Brajdenstin rekao je da je to za slavlje pozivajući se na dužinu misije i njen doprinos saznanjima o istoriji Marsa.

Šef programa Džon Kalas objasnio je da je misija prvobitno trebalo da traje tri mjeseca. Inženjeri su znali da će kraj doći jednog dana ali nisu mogli da zamisle da će trajati toliko dugo.

"Iako je to mašina teško je reći zbogom, dirljivo je", rekao je on.

Kontrolori leta u NASA čekali su poruku od rovera "Oportjuniti" od 10. juna prošle godine kada je kontakt izgubljen usljed naglog jačanja oluje, započetog krajem maja.

Pješčana oluja je sprečila mjesecima da stižu sunčevi zraci potrebni za punjenje baterija robota. U posljednjih osam mjeseci Nasa je poslala više od hiljadu poruka i naredbi u pokušaju da probudi robot, a posljednji pokušaj je bio sinoć.

"Ništa nismo čuli kao odgovor, tako da je trenutak da se oprostimo", rekao je Džon Kalas.

NASA je lansirala rovere "Oportjuniti" i "Spirit" 2003. godine da ispituju marsovske stijene i tlo. "Spirit" ne radi nekoliko godina, dok je "Oportjuniti" nastavio da istražuje znatno duže od očekivanog roka trajanja.

"Oportuniti" je sleteo na Mars 24. januara 2004. godine i zabilježio da je prešao više od 45 kilometara prije nego što je prestao da šalje signale poslije pješčane oluje u junu 2018.

Preporučujemo za Vas