Spas za srčane bolesnike - pejsmejkeri bez baterija

Naučnici su zamislili da pejsmejker proizvodi struju koristeći se pokretima srčanog mišića
79 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2014. 14:29h

Švajcarski inženjeri, poznati po izradi najpreciznijih satova, okreću se kardiologiji izradom prototipa srčanog elektrostimulatora (pejsmejker) koji neće raditi na baterije već će se koristiti tehnologijom samonavijajućeg ručnog sata.

Elektrostimulatori, koji pomažu u postizanju urednijeg srčanog ritma, spasonosni su za mnoge srčane bolesnike, ali baterije su ograničavajući činilac jer njihova zamjena zahtijeva hiruršku intervenciju.

Adrijan Zurbuhen sa Univerziteta u Bernu želi da tome doskoči uređajem koji se zasniva na automatskom mehaničkom džepnom satu kojeg je 1777. izumio švajcarski časnovničar Abraham-Luis Perelet.

Kao što se automatski mehanički sat navija zahvaljujući pokretima zupčanika, tako bi i pejsmejker trebalo da proizvodi struju koristeći se pokretima srčanog mišića, a da bi to bilo moguće, prišiven je direktno na pulsirajuće srce.

Zasad su testiranja sprovedena na svinjama, saopštio je Zurbuhen na godišnjem skupu Evropskog kardiološkog društva u Barseloni.

Životinjska srca uspješno su bila podešena na redovnih 130 otkucaja u minuti.

"To je bila studija izvedivosti. Pokazali smo da je moguće podesiti srčani ritam koristeći se snagom kucanja samog srca", rekao je Zurbuhen.

Ispitivanja su u ranoj fazi i zasad se ne zna kada će početi testiranja na ljudima.

Bonus video: