Otkrivena tajna izgradnje piramida?

Kako su drevni Egipćani uspjeli da sagrade piramide, pitanje je koje proganja nauku već vjekovima
241 pregleda 0 komentar(a)
piramide, Foto: Shutterstock
piramide, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.08.2014. 12:46h

Drevni Egipćani vukli su ogromne statue i kamenje za piramide, teške oko dvije i po tone, bez ikakve moderne tehnologije. Sada, fizičari tvrde da su konačno došli do odgovora na pitanje kako su sagrađene piramide u Gizi. Konkretno, kako je neko uspio da poslaže jedne preko drugih 2,4 miliona kamenih blokova.

Kako su drevni Egipćani uspjeli da sagrade piramide, pitanje je koje proganja nauku već vjekovima. Egiptolozi su uglavnom saglasni da su 146.5 metara visoke građevine napravljene za 10 ili najviše 20 godina. Ipak, niko nije uspio da ponudi nepobitnu teoriju kako su uspjeli da sagrade ove masivne grobnice, koje su sačinje od par miliona kamenih blokova.

Jedna od popularnih teorija kaže da su blokovi, iz lokalnog kamenoloma, vučeni preko pijeska natopljenog vodom, kako bi se smanjilo trenje. Ali to postalja pitanje kako su radnici prenosili tolike količine vode.

Druga teorije navodi da je moguće da su radnici postavili velike balvane, presjecene na pola, sa svih strana jednog bloka, tako da su se oni pretvarali u cilindrično tijelo koje je bilo lako valjati po podu. I ova teorija ima svoje probleme, pošto bi težina blokova uništavala drvenu oblogu, i tako bi opet bilo više muke nego koristi od njih.

Najnovija studija fizičara Džozefa Vesta, sa Državnog univerziteta u Indijani u SAD, nudi sasvim novi pristup.

Ideja je jednostavna. Za kamenu ploču su zakačeni drveni valjci sa svih strana, i tako nastane praktično osmougaona struktura, koju je lakše prenositi sa jednog mjesta na drugo.

Vest i njegove kolege su isprobali svoju teoriju. Stavili su valjke oko kamena teškog 30 kilograma, i ojačali cijelu konstrukciju konopcem. Onda su stavili i konopac odozgo, kojim bi cijela konstrukcija mogla da se vuče ili kotrlja. Potom su izmjerili koliko im je snage potrebno da bi pokrenuli ovaj kamen. Ispostavilo se da ako biste pokušali da pomjerite ovu kocku, imali biste osjećaj kao da nosite četiri kilograma, ili 15 odsto njegove originalne mase.

Tako bi bilo moguće prenositi, čak i veće kamenje nego što je ovaj. Naravno, konkretan arheološki dokaz za ovako nešto ne postoji. Autori ne tvrde da je ovo bio konkretan medot koji je korišćen, ali da je svakako veoma vjerovatno da su upravo ovako građene piramide.

Bonus video: