Eksperimentalni lijek za ebolu izliječio 18 majmuna

Majmuni su dobili lijek "ZMapp" tri do pet dana pošto su zaraženi virusom
53 pregleda 0 komentar(a)
ebola, vakcina, Foto: Reuters
ebola, vakcina, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2014. 08:48h

Eksperimentalni lijek za ebolu izliječio je svih 18 majmuna zaraženih smrtonosnim virusom tokom ispitivanja novog lijeka, što povećava nadu da bi "ZMapp" mogao da pomogne u borbi protiv epidemije koja bjesni u zemljama Zapadne Afrike, objavio je magazin "Nature".

Majmuni su dobili lijek "ZMapp" tri do pet dana pošto su zaraženi virusom i kada je većina njih pokazala simptome bolesti, a lijek je takođe, potpuno zaštitio od bolesti šest drugih majmuna kojima je dat u nešto drugačijoj verziji tri dana od infekcije tokom pilot-testa.

"Nivo poboljšanja potpuno je bio van mog iskrenog očekivanja", rekao je jedan od vođa projekta Geri Kobinger iz Kanadske agencije za javno zdravlje u Vinipegu, dok je dr Entoni Fauči direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Kanade naveo da je za životinje, rezultat izuzetno impresivan, piše BBC.

Ne zna se kako će lijek uticati na ljude, koji može da se uzima i do 21 dana od kada se pojave simptomi bolesti, mada oboljeli ne bi bili zaraženi na način kao što su bili zaraženi majmuni tokom eksperimenta u laboratoriji.

Nekoliko stručnjaka je navelo da nije moguće procijeniti opseg mogućnosti liječenja ljudi, ali je ohrabrujuće da su se životinje oporavile pošto su liječene "ZMapp-om" i to pošto je uznapredovala bolest.

Lijek "ZMapp" nikada nije bio testiran na ljude prije nego što su se dva američka humanitarca zarazila ebolom dok su radili u Africi i bilo im dozvoljeno da primene lijek mada je bio u fazi eksperimenta, a ograničene količine istog lijeka date su još petorici drugih pacijenata.

Bonus video: