Grčki arheolozi pisali političarima: Ostavite nas na miru

Djelimično otkrivena grobnica s kraja vladavine Aleksadra Velikog privukla je pažnju javnosti i podstakla spekulacije da se u njoj nalazi veliko bogatstvo
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2014. 16:29h

Arheolozi koji rade na velikoj grobnici iz perioda Aleksandra Velikog na sjeveru Grčke tražili su od političara i drugih koji obilaze lokaciju da ih - ostave na miru. Grčko Ministarstvo kulture tražilo je danas "razumijevanje" dok se radi na iskopavanju u blizini starog grčkog grada Amfipolisa.

Djelimično otkrivena grobnica s kraja vladavine Aleksadra Velikog privukla je pažnju javnosti i podstakla spekulacije da se u njoj nalazi veliko bogatstvo ili ostaci velikog vojskovođe ili njegove supruge Roksane ili njihovog sina Aleksandra Četvrtog.

Premijer Antonis Samaras već je posjetio tu lokaciju u prvoj polovini avgusta a državna televizija svakodnevno izvještava o napretku iskopavanja. Zasad su arheolozi iskopali djelove ulaza s dvije velike kamene sfinge za koji se vjeruje da je porijeklom s kraja četvrtog vijeka prije nove ere.

Aleksandar Veliki umro je 323 godine p.n.e, a sahranjen je u Egiptu. Drevni Amfipolis je osnovan kao atinska kolonija 437. godine p.n.e. a Filip Makedonski, otac Aleksandra, osvojio ga je 357. godine p.n.e.

Galerija

Bonus video: