Veliki koralni greben je ozbiljno ugrožen

Čak 12.114 kilograma otrovnih herbicida je u 2013. godini prošlo kroz greben, navodi se u izvještaju Agencije koja upravlja pomorskim parkovima Australije
157 pregleda 0 komentar(a)
veliki koralni greben, Foto: Wikimedia
veliki koralni greben, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 18.08.2014. 11:34h

Klimatske promjene i dalje su najozbiljnija prijetnja Velikom koralnom grebenu, u Australiji,navodi se u izvještaju Agencije koja upravlja pomorskim parkovima tog kontinenta.

Podaci objavljeni u izvještaju ukazuju na to da bi svjetska javnost trebalo da više pažnje posveti tom vrijednom dijelu svjetske prirodne baštine koja je pod UNESCO zaštitom, piše Business Insider.

Temperature mora će, kako se navodi, i dalje rasti i to ugrožava rast koralja i njihov opstanak uopšte.

U izvješću se predviđa da bi greben mogao da ostane bez korala ako se more zagrije još 1,5 stepen Celzijusa.

Iako se broj grbavih kitova, krokodila i zelenih kornjača blago oporavio, uslovi za mnoge druge vrste su pogoršani.

Zbog porasta temperature mora i zagađenja, morske trave je sve manje, a morske vrste direktno zavise od nje, jer je ona izvor prehrane mnogima.

Čak 12.114 kilograma otrovnih herbicida je u 2013. godini prošlo kroz greben, navodi se u izvještaju.

Prijetnja grebenu su i brodovi, odnosno zagađenje koje stvaranju, a u narednih 20 godina njihov broj će, na "koralnom koridoru" biti povećan za 250 odsto.

Jedno od najkontroverznijih pitanja je širenje luke Abot. Procjenjuje se da će to zahtijevati iskopavanje pet miliona tona zemlje sa morskog dna. Zdravlje korala ugroziće i bacanje ostataka od izgradnje u more.

Zaključci u izvještaju nisu nimalo optimistični. Veliki koralni greben je, kako se navodi, ozbiljno ugrožen i ne preduzimaju se dovoljne mjere kako bi bio zaštićen.

Vlada Australije je izložena kritikama zbog kontroverznog projekta rudnika u području koje je uz morski park, a što će, ukoliko bude realizovano, drastično smanjiti kvalitet vode.

Bonus video: