UN upozorava: Emisija stakleničkih gasova mora biti smanjena 40 do 70 odsto

"Prosječna globalna temperatura na površini Zemlje porasla je za oko 0,8 stepeni Celzijusa od početka industrijske revolucije"
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2014. 10:39h

Najnoviji nacrt izvještaja Ujedinjenih nacija navodi da je do sredine 21. vijeka potrebno smanjiti emisije gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte za 40 do 70 odsto kako bi se ublažio trend globalnog zagrijavanja koji već utiče na klimu u svim dijelovima svijeta, prenose agencije.

Na osnovu izvješća, koje sumira rezultate tri naučna istraživanja sprovedena pod okriljem UN u proteklih godinu dana, vlade više od 200 zemalja svijeta bi trebalo da postignu globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena na samitu u Parizu krajem 2015. godine, prenosi Rojters.

U izvještaju se navodi da postojeće obaveze za smanjivanje emisija neće biti dovoljne da se globalno zagrijavanje ograniči na dva stepena Celzijusa iznad nivoa prosječne globalne temperature tokom predindustrijskog periodaa. UN su postavile gornju granicu za dozvoljeno zagrijavanje od dva stepena Celzijusa do 2100. godine jer smatraju da bi svako još veće zagrijavanje moglo da dovede do klimatske katastrofe - podizanja nivoa mora, talasa tropskih vrućina, te dosad nezabilježenih oluja i poplava.

Prosječna globalna temperatura na površini Zemlje porasla je za oko 0,8 stepeni Celzijusa od početka industrijske revolucije sredinom 19. vijeka, navodi se u nacrtu izvještaja Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC).

"Znatno smanjenje emisija gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte kako bi se zagrijavanje ograničilo na dva stepena Celzijusa... i dalje je moguće, ali za to će biti potrebno prevladati značajne tehnološke, ekonomske, institucionalne i kulturne izazove", navodi se u nacrtu izvještaja koji bi trebalo da bude objavljen u Kopenhagenu 2. novembra.

Kako bi uopšte postojali izgledi da se zagrijavanje ograniči na dva stepena Celzijusa, do 2050. godine globalne emisije gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte, uglavnom od izgaranja fosilnih goriva, trebalo bi da se smanje za 40 do 70 odsto, navodi se u izvještaju.

Da bi to bilo moguće potrebno je utrostručiti ili učetvorostručiti udio energije proizvedene u solarnim, nuklearnim i vjetroelektranama. IPCC u izvještaju navodi da je 95 odsto sigurno da je glavni razlog globalnog zagrijavanja ljudski uticaj, premda ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da mnogi ljudi sumnjaju u istraživanja i vjeruju da je riječ o prirodnom fenomenu.

Bonus video: