Svemirski lov na „gumenu patku”

Rozeta bi trebalo da spusti svoju jedinicu nazvanu File na površinu komete. File će se kasnije zakačiti harpunom za površinu i ostati tamo dok kometa prolazi pored Sunca
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2014. 07:17h

Rozeta, tehnološko čedo Evropske svemirske agencije, juri svemirom komete na misiji koja je počela još 2004. godine. Međutim, podaci koji su objavljeni 16. jula govore da Rozeta zapravo trenutno juri ne jednu, već dvije komete, koje zajedno čine neobičnu pojavu.

Ispostavilo se da je kometa “67P/Churyumov-Gerasimenko” zapravo sačinjena od dvije komete koje su formirale oblik koji neobično podseća na gumenu patku, prenosi “Wired”. Ovakav oblik nastaje kada dva astronomska tijela gravitiraju jedno ka drugom sve dok se ne dodirnu i potom spoje. Još uvijek nije poznato kako su i kada ove dvije komete spojene u “gumenu patku”. Moguće je da su se obje komete odvojile od veće prije više miliona godina, a potom nastavile zajedno putovanje dok se nisu spojile.

Planirano spuštanje na kometu ovo čini daleko složenijim. Rozeta bi, prema planu, trebalo da spusti svoju jedinicu nazvanu named File na površinu komete.

File će se kasnije zakačiti za površinu harpunom i ostati tamo dok kometa prolazi pored Sunca. Daleko je teže zamisliti i izvesti sve ovo precizno sa dva tijela koja se obrću jedno oko drugog.

Rozeta i File su trenutno na manje od 10.000 kilometara udaljene od svog odredišta. Do sada, “67P/Churyumov-Gerasimenko”, je bila enigma za naučnike: samo snimci iz daljine, kao što je onaj koji je načinio Nasin Habl teleskop ili prve slike OSIRIS-a, kao i navigacione kamere obezbjeđuju tragove sa čime će se Rozeta i File susresti. Ranija posmatranja vodila su do procjene da je kometa dimenzija tri sa pet kilometara.

Rozeta bi trebalo da se prizemlji na kometu 11. novembra, i potom je uništi.

Više informacija koje je prikupila na svom putu trebalo bi da znamo već od 6. avgusta kada uđe u orbitu komete.

Bonus video: