Djevojčice i dječaci različito pamte riječi i fraze

Istraživanje o načinu na koji pamte djevojčice za razliku od načina na koji pamte dječaci sprovedeno je u Americi
127 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2014. 17:28h

Nedavno se istraživao način na koji djeca procesuiraju i pamte riječi te se došlo do zaključka da je ono različito kod dječaka i djevojčica.

Istraživanje o načinu na koji pamte djevojčice za razliku od načina na koji pamte dječaci sprovedeno je u Americi na primjeru 29 pravilnih i nepravilnih glagola u engleskom jeziku.

"Većina istraživača slaže se kako način na koji koristimo jezik u našem umu uključuje spremanje i kompoziciju u pravom vremenu", rekla je dr Kristina Daj, vođa istraživanja i specijalista za razvoj govora kod djece na Univerzitetu Njukasl, piše Medical Daily, prenosi Jutarnji.

"Ali nejasne su mnoge specifičnosti o tome kako se to događa, poput tačnog identifikovanja djelova jezika, odnosno složenih riječi", dodaje.

Istraživači su analizirali odgovore koje im je dalo 45 djece starosti od 8 do 12 godina i otkrili različitosti između djevojčica i dječaka u načinu na koji su pamtili riječi i fraze koristeći svoj mentalni rječnik.

"Većina istraživanja na ovu temu koncentrisala se na odrasle i htjeli smo vidjeti može li proučavanje djece pomoći u tome da učimo više o ovim procesima", rekla je Daj.

Djeca su dobila dvije rečenice, jedna je sadržala glagol uključen u rečenicu, a druga je sadržala prazninu. Djeci je rečeno da na to mjesto stave glagol u prošlom vremenu. Na primjer: Svaki dan hodam (walk) u školu. Kao i svaki dan, i juče sam _________ u školu.

"Dok smo sprovodili studiju, otkrili smo da je vjerovatnije da djevojčice upamte formu riječi, dok su se dječaci oslanjali više na svoju mentalnu gramatiku kako bi sastavili prošlo vrijeme (hodati/walked su sami sastavljali hoda+o/walk+ed). Ovo se slaže s prethodnim istraživanjem koje je uočilo razlike između polova kada se radi o pamćenju činjenica i događaja, pri čemu se čini da djevojčice takođe imaju prednost u poređenju sa dječacima", kaže Daj.

Djevojčice su više pamtile riječi i fraze oslanjajući se na svoj mentalni rječnik, dok su se dječaci oslanjali na svoju mentalnu gramatiku.

Mentalni rječnici u um pohranjuju zvukove, riječi, uobičajene fraze, dok mentalna gramatika pohranjuje kompoziciju riječi i rečenica, kao što je 'hodao' i 'hodati'.

Galerija

Bonus video: