Konačno riješena misterija Jetija i Big Futa

18 navodnih uzoraka Big Futa povezano je sa različitim izvorima, od američkog crnog medvjeda i rakuna, preko krave i bodljikavog praseta, do vukova, kojota i pasa
5 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2014. 07:16h

Posljednje analize DNK brojnih uzoraka Jetija i Big Futa predstavljene u časopisu Proceedings of the Royal Society B, pokazale su da ta mitska stvorenja potiču od prirodnih ovozemaljskih životinja poput medvjeda ili koza.

"Sa jedne strane brojni izvještaji o viđenjima i otiscima stopala ukazuju na postojanje velikih neidentifikovanih primata u mnogim dijelovima svijeta", navode autori studije.

S druge strane, kako dodaju, sada nisu evidentirani nikakvi noviji fosili ili tijela takvih stvorenja.

"Savremena nauka u velikoj je mjeri izbjegavala ovo područje", navode u izvještaju.

O porijeklu i prirodi neobičnih stvorenja, koje stručnjaci nazivaju "anomalnim primatima", predstavljene su brojne teorije – prema nekima je riječ o preživjelim neandertalcima ili nekim drugim pripadnicima ogranaka evolucijskog stabla ljudske familije, a prema drugima o vrstama velikih majmuna, odnosno Gigantopithecusa.

Kako bi riješili misteriju, naučnici pod vodstvom Brajana Sikesa, profesora genetike na Univerzitetu Oksford, poslali su u maju 2012. zamolnicu muzejima i privatnim kolekcionarima, među kojima i poznatom planinaru Rejnholdu Mesneru, da im pošalju svoje uzorke "anomalnih primata" radi analize DNK.

U laboratoriju je stiglo 30 uzoraka u dovoljno dobrom stanju da se obavi sekvencioniranje.

Među njima su bile i tri dlake koje su navodno pripadale Jetiju.

Najveće razočaranje vjerovatno će biti rezultat koji je pokazao da je čuperak Big Futa iz Teksasa zapravo dlaka nekog čovjeka, najvjerovatnije evropskog porijekla

Osam uzoraka pripisanih divljem čovjeku Almasu koji navodno luta prostranstvima Kavkaza, centralne Azije i Mongolije, potiče je od mrkog medvjeda, krava, konja i rakuna.

Jedini navodni uzorak oranga pendeka zapravo je dlaka malezijskog tapira Tapirus indicus!

18 navodnih uzoraka Big Futa povezano je sa različitim izvorima, od američkog crnog medvjeda i rakuna, preko krave i bodljikavog praseta, do vukova, kojota i pasa.

Najveće razočaranje vjerovatno će biti rezultat koji je pokazao da je čuperak Big Futa iz Teksasa zapravo dlaka nekog čovjeka, najvjerovatnije evropskog porijekla.

Na osnovu ovih nalaza autori su pozvali kriptozoologe, navodne svjedoke i obožavaoce mitskih bića da predstave uvjerljivije dokaze za svoja vjerovanja i tvrdnje.

"Ovdje opisane tehnike okončale su decenije nejasnoća u identifikaciji uzoraka anomalnih primata i postavile rigorozne standarde prema kojima će sve buduće tvrdnje biti ocjenjivane", zaključuju autori.

Bonus video: