Prohodali prvi biološki roboti

"Biologija je nevjerovatno moćna pa ćemo, ako naučimo kako da upotrebljavamo njene prednosti za korisne primjene, moći da napravimo mnoštvo fascinantnih stvari"
105 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2014. 12:37h

Američki inženjeri su konstruisali prvu generaciju bioloških robota koje pokreću mišićne ćelije pod direktnom i preciznom kontrolom električnih impulsa.

Ovaj nadzor omogućio je stručnjacima fantastičnu moć upravljanja funkcijama bio-bota.

"Nastojimo integrisati principe inženjerstva sa biologijom na takav način da se mogu upotrijebiti za dizajniranje i razvoj bioloških mašina i sistema u medicinske i ekološke svrhe. Biologija je nevjerovatno moćna pa ćemo, ako naučimo kako da upotrebljavamo njene prednosti za korisne primjene, moći da napravimo mnoštvo fascinantnih stvari", rekao je vođa studije Rašid Bašir, profesor biotehnologije na Univerzitetu Ilinois.

Baširov tim je predvodnik u dizajniranju malih bio-bota čija veličina ne prelazi jedan centimetar, a koji sadrže savitljive dijelove, mješavine hidrogelova isprintane 3D printerima i prirodne ćelije. U ranijim istraživanjima grupa je predstavila bio-bote koji su mogli da nezavisno hodaju, međutim, njih su pokretale ćelije srca pacova koje su se nekontrolisano stezale i rastezale. Takve je robote bilo praktično nemoguće uključiti, isključiti, ubrzati ili usporiti.

Baširov tim je predvodnik u dizajniranju malih bio-bota čija veličina ne prelazi jedan centimetar, a koji sadrže savitljive dijelove, mješavine hidrogelova isprintane 3D printerima i prirodne ćelije

"Mišići kostura su vrlo privlačni jer ih možete kontrolisati vanjskim signalima. Recimo, ako želite da dizajnirate uređaj koji će početi da funkcioniše kada osjeti neku hemikaliju ili primi električni signal, upotrijebićete mišić kostura", objasnio je Bašir.

Novi bio-boti inspirisani su sistemima koji postoje u prirodi. Kostur im se sastoji od hidrogelova štampanih u 3D koji su dovoljno čvrsti da im daju strukturu, ali i dovoljno elastični da se savijaju poput zglobova. U njima dva postolja učvršćuju trake mišića kao što tetive povezuju mišiće sa kostima. Ali ova postolja istovremeno funkcionišu i kao stopala bio-bota.

Brzina bioloških robota određuje se frekvencijom električnih impulsa. Veća frekvencija uzrokuje brže kontrakcije pa je kretanje brže.

Galerija

Bonus video: