Velika Britanija: Kreacionizam nije naučna činjenica, i ne može se tako predavati

Dalje se navodi da je kreacionizam odbačen od "mejnstrim" crkvi, religijskih tradicija i naučne zajednice
164 pregleda 3 komentar(a)
Kreacionizam, Foto: Shutterstock
Kreacionizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.06.2014. 10:07h

Kreacionizam ne može biti predavan kao naučna činjenica u školama koje se finansiraju iz budžeta Velike Britanije, saopštilo je britansko Ministarstvo prosvjete.

"Već je slučaj da državnim školama, uključujući akademije, nije dozvoljeno da kreacionizam predstavljaju kao naučnu činjenicu. To se nije promijenilo", saopštilo je Ministarstvo.

Pa šta je onda novo? Zakon iz 2010. je predviđao da sve škole, uključujući crkvene škole, mogu da postanu akademiju. Akademije, iako ih održava država, su vođene nezavisno i dijelom su sponzorisane.

Međutim, ovog mjeseca je britanska vlada djelovala amadmanski na dio akata koji određuju odnos finansiranja države i crkvenih škola koje su postale akademije.

U onome što je predstavljeno kao trijumf sekularizma, novim aktima je predviđeno da studenti na akademija treba da izučavaju evoluciju, ali i zabranjuje predstavljanje kreacionizma kao naučnog fakta.

Aktima je kreacionizam definisan kao "bilo koja doktrina ili teorija koja drži da se priodni biološki procesi ne mogu smatrati zaslužnim za istoriju, diverzitet i kompleksnost života na zemlji, te time opovrgavaju naučnu teoriju evolucije".

Dalje se navodi da je kreacionizam odbačen od "mejnstrim" crkvi, religijskih tradicija i naučne zajednice, da se ne uklapa u naučni konsenzus i veliki dio utvrđenih naučnih dokaza.

Dakle, kreacionizam se može predavati, i može se raspravljati o porijeklu planete i života, ali se ne može predstavljati kao validna alternativa utvrđenim naučnim teorijama.

Bonus video: