Svemirska stanica dobija aparat za espreso

Osim što će aparat poboljšati uslove za života na svemirskoj stanici, on će omogućiti i proučavanje tečnosti u mikrogravitaciji
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2014. 17:21h

Aparat po imenu ISSpresso (igra riječi sa skraćenicom engleskog naziva svemirske stanice, koja glasi ISS - International Space Station), konačno će astronautima omogućiti da popiju nešto drugo sem instant kafe, koja je bila jedina mogućnost posljednjih 13 godina.

Espreso aparat je razvila kompanija „Lavaca“ u saradnji sa „Argotekom“ i Italijanskom agencijom za istraživanje svemira, prenosi RTS.

„Već neko vrijeme razmišljamo o espresu u svemiru. Danas možemo da prevaziđemo ograničenja bestežinskog stanja i uživamo u dobrom espresu“, istakao je Đuzepe Lavaca.

Naravno, ko drugi bi mogao da ga odnese na Stanicu nego prva Italijanka u svemiru Samanta Kristoforeti.

Osim što će aparat poboljšati uslove za života na svemirskoj stanici, on će omogućiti i proučavanje tečnosti u mikrogravitaciji.

„Orbitalni kafić će biti koristan za psihološko zdravlje posade. Ovo će biti svojevrsna društvena mreža u svemiru, pošto će astronauti pored njega moći da se okupe, opuste i razgovaraju. Biće to bitan element na stanici“, poručuju iz „Lavace“.

Galerija

Bonus video: