Astronomi otkrili prvu zvijezdu "sestru" našeg Sunca

Astronomi su dugo bili u potrazi za sunčevim "rođacima", a prije otkrivanja "HD 162826" nisu imali mnogo sreće
3 komentar(a)
Sunce zalazak, Foto: Ilustracija
Sunce zalazak, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 11.05.2014. 09:14h

Astronomi su otkrili prvu Sunčevu "sestru", masivnu zvijezdu koja se nalazi u sazviježđu Herkula, na 110 svjetslosnih godina od Zemlje.

Zvijezdu su otkrili astronomi sa Univerziteta Teksas u Ostinu, i nazvali je "HD 162826". Zvijezda ima istu hemijsku konfiguraciju kao naše Sunce i nastala je od istog oblaka plina i prašine kao Sunce, prije oko 4,6 milijardi godina, navode istraživači.

Procjenjuje se da je ova zvijezda, koja nije vidljiva golim okom, skoro 15 odsto veća od Sunca, te da je temperatura na njenoj površini malo viša nego na našem Suncu.

Astronom Ivan Ramirez, koji je vodio istraživanje, kazao je da će studija o novoj zvijezdi pomoći da saznaju nešto više od ranom Sunčevom sistemu.

"Želimo da znamo gdje smo rođeni. Ako možemo da shvatimo u kom dijelu galaksije je Sunce nastalo, možemo razumjeti kakvi su uslovi postojali u ranom Sunčevom sistemu, a to bi nam moglo pomoći da razumijemo zašto smo ovdje".

Astronomi su dugo bili u potrazi za sunčevim "rođacima", a prije otkrivanja "HD 162826" nisu imali mnogo sreće. Ohrabreni otkrićem prve "sestre" Sunca, naučnici planiraju da razviju bolji sistem za identifikaciju više sličnih zvijezda.

Ramirez navodi da bi, na osnovu ovog otkrića, samo mogli da pretpostave da postoji još nekoliko stotina braće i sestara našeg Sunca, ali da su to sićušće zvijezde koje se ne mogu vidjeti, te da je stoga nemoguće napraviti detaljnu hemijsku analizu na osnovu koje bi mogli da utvrde da je neka od tih zvijezda "u srodstvu" sa Suncem.

Prema njegovim riječima, postoje male šanse i da "braća i sestre" našeg Sunca pruže uslove za život nekoj udaljenoj planeti. "Moglo bi se reći da su solarna braća i sestre ključni kandidati u potrazi za izvanzemaljskim životom", kazao je Ramirez.

Detalji studije o otkriću prve "sestre" našeg Sunca biće objavljeni u izdanju časopisa Astrophysical Journal za 1. jun.

Bonus video: