lunarna eklipsa

"Krvavi Mjesec": Astronomska poslastica ili smak svijeta?

Dok astronomi sa nestrpljenjem očekuju ovaj događaj koji će biti vidljiv širom Sjeverne Amerike, ali i Novog Zelanda i Pacifika, postoje i oni koji su ozbiljno zabrinuti
128 pregleda 14 komentar(a)
Krvavi Mjesec, Foto: Shutterstock
Krvavi Mjesec, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2019. 01:59h

Prizor totalnog pomračenja Mjeseca 15. aprila označiće početak tetrade, rijetke pojave četiri lunarne eklipse u naredne dvije godine.

I dok se astronomi raduju ovom rijetkom prizoru, neki hrišćani vjeruju da je ova serija takozvanih “krvavih Mjeseca” povezana sa biblijskim proročanstvom o smaku svijeta.

Lunarne eklipse događaju se kada se Sunce, Zemlja i Mjesec "poravnaju” tako da Zemljina sjenka padne na Mjesec i pomrači ga. Takozvani “krvavi mMesec”, kažu astronomi, crvenu boju dobija zbog prelamanja sunčevih zraka kroz Zemljinu atmosferu.

"To je isti efekat koji vidite kad Sunce poprimi crvenkasto-narandžastu boju tokom zalaska, samo što se u ovom slučaju prelomljena sunčeva svjetlost preslikava na Mjesec, prenosi USA Today objašnjenje astronoma Džeralda Mekigena iz Svemirskog centra “Čabot”. On je rekao i da će tokom eklipse Mars biti jasno vidljiv.

Dok astronomi sa nestrpljenjem očekuju ovaj događaj koji će biti vidljiv širom Sjeverne Amerike, ali i Novog Zelanda i Pacifika, postoje i oni koji su ozbiljno zabrinuti.

Džona Hege u svojoj knjizi “Four Blood Moons: Something is about to change” navodi da će poslije ovog događaja uslijediti velike promjene a moguće je i da će lunarna tetrada biti ispunjenje biblijskog proročanstva - “prije nego što dođe veliki dan Gospodnji, sunce će se pretvoriti u tamu, a mjesec u krv”.

Prva eklipsa počinje 15. aprila, dok će ostale tri uslijediti 8. oktobra, zatim 8. aprila i 28. septembra 2015.