Evropskim bumbarima prijeti izumiranje

Bumbarima, kao i pčelama, smetaju klimatske promjene i intenzivnija poljoprivreda i urbanizacija
84 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2014. 10:16h

Skoro četvrtini evropskih bumbara prijeti izumiranje, uglavnom zbog klimatskih promjena i sve intenzivnije poljoprivrede, saopštila je danas u Ženevi Međunarodna unija za očuvanje prirode (UICN).

Stručnjaci su došli do tog zaključka pošto su analizirali 68 vrsta bumbara koji žive u Evropi. Smanjuje se brojnost 46 odsto evropskih vrsta bumbara, stagnira brojnost 29 odsto vrsta, a kod 13 odsto vrsta broj insekata raste.

Stanje ostalih evropskih vrsta bumbara nije poznato, navodi se u istraživanju. Bumbarima, kao i pčelama, smetaju klimatske promjene i intenzivnija poljoprivreda i urbanizacija. Najkrupnija vrsta bumbara je "bombus frangans", veoma je ugrožena zbog poljoprivrede u ukrajinskim i ruskim stepama gdje živi taj insekt.

Druga rasprostranjena vrsta je "bombus hyperboreus", koja živi u skadinavskoj tundri i na sjeveru Rusije. Tim područjima prijete velike klimatske promjene.

"Ovi rezultati su veoma zabrinjavajući. Ugrožavanje opstanka bumbara može da utiče na proizvodnju hrane", rekla je autorka studije Ana Nijeto.

Po njenim riječima, neophodno je da se zaštiti ta vrsta insekata kao i njihovo prirodno stanište. Bumbari, kao i drugi oprašivači, imaju ključnu ulogu u proizvodnji hrane.

Oprašivanje divljih i domaćih biljaka, kao što su paradajz i paprika, omogućava bolje prinose i lakšu reprodukciju biljaka. Bumbari se posebno koriste u Holandiji za oprašivanje povrća u zatvorenima staklenicima.

Galerija

Bonus video: