Uspješno testirana povoljna letjelica napravljena na 3D štampaču

Troškovi proizvodnje nisu objavljeni, ali navode da su značajno niži od onih koje imaju kompanije koje inače proizvode dronove
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2014. 10:57h

Nakon što je Facebook objavio da su bespilotne letjelice (uz satelite i lasere) dio njihova plana za širenje interneta, izgleda da će u bliskoj budućnosti biti sve više kompanija koje će se baviti izradom raznih dronova. Naučnici u Velikoj Britaniji uspješno su testirali povoljnu letjelicu koja je u potpunosti napravljena na 3D štampaču, od jeftinog materijala.

Istraživački centar Univerziteta u Šefildu napravio je prototip 1,5 metara široke letjelice, koje se inače prave u postrojenjima velikih proizvođača zbog visokih troškova i kompleksne proizvodnje. Takav bi način izrade bi mogao da letjelice učini još raširenijima, ali i čak da postanu jednokratne.

U videu koji su postavili na YouTube prikazan je i uspješan test letjelice.

Troškovi proizvodnje nisu objavljeni, ali navode da su značajno niži od onih koje imaju kompanije koje inače proizvode dronove.

Teoretski, slične letjelice bi mogle biti napravljene i na štampaču koji se može kupiti za kućnu upotrebu.

Istraživači sada rade na pogonskom sistemu sa propelerima kojima će se još lakše upravljati letjelicom, a u planu je i modifikacija letjelice kako bi ona mogla biti navođena preko GPS-a ili kamere, ali i kako bi onaj koji je kontroliše, mogao da preko naočara vidi što vidi i letjelica.

Štampanje ove letjelice dio je projekta u kome se istraživalo štampanje kompleksno dizajniranih projekata. Istraživači su koristili noviju metodu štampanja koja omogućavaa brzu izradu dovoljno čvrstih struktura za let.

Njihova letjelica se sastoji od 9 zasebnih elemenata i teži manje od 2 kilograma. Sada istražuju kako bi mogli da koriste najlon umjesto plastike, što bi letjelicu učinilo još čvršćom, a bez dodatne težine.

Galerija

Bonus video: