Biljke mogu da se pretvore u elektronske uređaje

Naučnici su uspjeli da "nagovore" nanomaterijale da se ukopaju duboko u ćelije biljke i da dosegnu malene hloroplaste, koji proizvode energiju za biljku
0 komentar(a)
Nanotehnologija, Foto: Thecureisnow.org
Nanotehnologija, Foto: Thecureisnow.org
Ažurirano: 18.03.2014. 10:40h

Tim biologa i inženjera s MIT-a uspio je da, uz pomoć nanotehnologije, napravi bioničke biljke. Njihova ideja ima dva cilja - povećanje sposobnosti biljke za fotosintezu te proizvodnju nove klase bioničkih materijala, koji mogu da rastu i sami se popravljaju, a da im pritom nije potrebno skoro ništa više od energije sunca.

Reakcije na rezultati koje su dobili su rayli;ite - jedni su odu[evljeni, no ima i onih koji na njih gledaju sa skepsom, najviše jer su mehanizmi pomoću kojih se odvijaju navedeni procesi u neku ruku poput "crne kutije", piše New Scientist.

Naučnici su uspjeli da "nagovore" nanomaterijale da se ukopaju duboko u ćelije biljke i da dosegnu malene hloroplaste, koji proizvode energiju za biljku. Tamo ti nanomaterijali pojačavaju taj proces dozvoljavajući mu da se odvija čak i van biljke.

Aplikacije te tehnologije još su daleko, ali one bi mogle da uključe samonapajajuće mobilne telefone, koji se i sami popravljaju, ili čak čitave građevine sa istim sposobnostima.

Tu je mogućnost da i samo drveće može da posluži kao odašiljač za mreže mobilnih telefona, kao i mogućnost stvaranja nove vrste baterije.

"Vizija je da koristimo biljke kao platformu za tehnologiju", kazao je vođa naučnog tima, Majkl Strano.

Bonus video: