Naučnici došli do značajnih saznanja o širenju svemira

Po prvi put u istoriji, naučnici su otkrili direktne dokaze o širenju svemira koje se dogodilo samo djelić sekunde nakon Velikog praska prije 13,8 milijardi godina
193 pregleda 8 komentar(a)
Širenje svemira, Foto: BICEP
Širenje svemira, Foto: BICEP
Ažurirano: 17.03.2014. 18:20h

Naučnici instituta Harvard-Smitsonian danas su objavili "veliko otkriće" o kojem su tokom dana pisali svi svjetski mediji.

Naime, po prvi put u istoriji, naučnici su otkrili direktne dokaze o širenju svemira koje se dogodilo samo djelić sekunde nakon Velikog praska prije 13,8 milijardi godina.

Dokazi su pronađeni u pozadinskoj radijaciji koamičkih mikrotalasa koji nastavljaju da se šire svemirom sve do danas.

Gravitacioni talasi, koje je prvi put spomenuo Albert Ajnštajn u svojoj opštoj teoriji relativnosti prije više od 100 godina, nikada ranije nijesu dokazani, a vjeruje se da su potekli od Velikog praska i nakon toga se pojačali zahvaljujući inflaciji svemira.

Pronađen je dokaz prvih gravitacionih talasa, "mreškanja" u prostor-vremenu koja su nastala u ranom periodu svemira. Otisak koji su oni ostavili kad je svemir nastao prije 13,82 milijardi godina daće nam uvid u to kakav je bio tok događaja odmah nakon Velikog praska.

Koristeći posebni teleskop nazvan Bicep (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization) na Južnom polu, naučnici ne samo da su otkrili radijaciju već i polarizirajuće signale koji su puno snažniji nego što se očekivalo.

"Ovo je bilo nalik traženju igle u plastu sijena, ali umjesto toga pronašli smo zlatnu polugu", rekao je vođa tima Klem Prik sa Univerziteta u Minnesoti na konferenciji za novinare.

Više o otkriću možete čitati ovdje.

Bonus video: