Planeta Merkur manja nego što su naučnici mislili

Hlađenje debele željezne kore Merkura smanjilo je za oko 15 kilometara prečnik planete što je dvostruko više od ranijih procjena
354 pregleda 4 komentar(a)
Merkur planeta, Foto: Shutterstock
Merkur planeta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.03.2014. 16:56h

Precizne karte Merkura pokazale su da je najmanja planeta Sunčevog sistema izgubila u veličini mnogo više tokom hlađenja u protekle četiri milijarde godina nego što su naučnici vjerovali, pokazao je naučni rad objavljen u časopisu "Nature Geoscience".

Hlađenje debele željezne kore Merkura smanjilo je za oko 15 kilometara prečnik planete što je dvostruko više od ranijih procjena, prenosi Rojters.

"Kad gledate sam broj on je malen u poređenju sa veličinom planete. Ipak prečnik se ne mora puno promijeniti da bi to ostavilo neke posljedice", kazao je astronom Pol Birn iz Instituta za magnetsko polje Zemlje koji je radio na istraživanju.

Naučnici su proučavali više od 5.900 geografskih objekata, uključujući uzvišenjai ivice usjeka kako bi izračunali koliko se Merkur "smanjio".

Za razliku od Zemlje koja ima nekoliko slojeva kore, Merkur ima čvrst stjenovit sloj sa uzvišenjima i usjecima koji su rezultat "skupljanja" planeta.

Mjerenja obavljena NASA orbiterom "Messenger" koji kruži oko Merkura odgovaraju predviđanjima koja su rezultat računarskog modela koji naučnici koriste kako bi utvrdili unutrašnji sastav planeta, hemijske procese i strukturu.

"Mnogo je procesa na planeti pokrenuto gubitkom toplote. To je primarni pokretač evolucije planeta", kazao je Birn.

Ranije karte površine Merkura datiraju iz sredine 1970-ih. NASA-ina letjelica "Mariner 10" tri puta je obletjela planetu snimivši oko 45 odsto njene površine.

Ti podaci pokazivali su da je Merkur izgubio dva do pet kilometara u prečniku, što je u suprotnosti sa naučnim modelima gubitka toplote planete.

Osim što su saznali više o razvoju Merkura, otkriće ima posljedice na procjenu sastava planeta van Sunčevog sistema, kažu naučnici.

"Možda je Merkur primjer onoga što planeta čini i kako se ponaša tokom hlađenja", kazao je Birn.

Bonus video: