Kako ptice predosjećaju zemljotres

Ptice i slijepi miševi mogli bi poslužiti svrsi zbog sposobnosti za otkrivanje magnetnih polja
1163 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2014. 18:18h

Ideja da životinje mogu predvidjeti zemljotrese nije nova, padalo je to na um i Rimljanima. Za više od 2000 godina, ljudi su bilježili neobično ponašanje životinja samo nekoliko minuta ili sati prije snažnih seizmičkih zbivanja. Ali sada, novi svemirski program mogao bi da pruži činjenice koje objašnjavaju takve priče, piše "Ekonomist".

U decembru 2013, njemačka agencija “Aerospace” je objavila svoj plan o ulaganju otprilike 19 miliona eura (26m dolara) u ICARUS inicijativu (Međunarodna saradnja na području istraživanja životinja koristeći svemir) - zajednički poduhvat s ruskom svemirskom agencijom - čiji je cilj otkrivanje do sada skrivene strane života na Zemlji: migracijske puteve letećih životinja.

Kad ICARUS krene krajem iduće godine oko 1000 ptica i slijepih miševa biće opremljeno ultralaganim pločicama za praćenje. Na taj način biće snimljene lokacije tih stvorenja u realnom vremenu, pomoću radio-talasne komunikacije povezane s instrumentima na brodu na Međunarodnoj svemirskoj stanici. No, osim za praćenje migracija, ICARUS će biti korišćen da se istraže neobična kretanja životinja.

Martin Vikelski, profesor ornitologije uključen u projekt, objašnjava da će ICARUS prvi put ispitati da li se leteće životinje mogu iskoristiti kao "inteligentni senzor" za predstojeće potrese.

Ptice i slijepi miševi mogli bi poslužiti svrsi zbog njihove sposobnosti za otkrivanje magnetnih polja. Ta mogućnost im vjerovatno pomaže pri navigaciji, ali im takođe može omogućiti da osjete zemljotrese prije nego što udare.

Od kasnih 1990-ih , poznato je da se prije nekih zemljotresa događaju fluktuacije u Zemljinom magnetnom polju. Razlog zašto je to tako, međutim, izmicao je seizmolozima do ranih 2000-ih, kad je otkrivena nova bizarna činjenica o stijenama. Osnovni uzrok svih potresa je nagomilavanje sile u podzemnim stijenama - nevidljivim na Zemljinoj površini. Ali laboratorijski testovi koje je 2002. sproveo Nasin naučnik Fridman Frojnd, otkrili su da sile koje dovode do zemljotresa mogu biti otkrivene elektromagnetski.

Trenutno, jedini dokaz da leteće životinje mogu osjetiti magnetske poremećaje koji se javljaju prije zemljotresa je anegdotski

Dr Frojnd je utvrdio da, zbog atomskih nedostataka koji postoje u kristalima koji učestvuju u formiranju stijena, one stvaraju "oblake" pozitivnog električnog naboja kada su izložene sili. (Za iste oblake smatralo se da stoje iza zapanjujućeg fenomena "zemljotresnog svjetla" , svojevrsne aurore koja se ponekad vidi u vazduhu prije seizmičkih događaja). Neposredno prije potresa, ovaj pozitivan naboj izaziva magnetna polja na površini Zemlje (koja se ICARUS nada da će uočiti promatranjem promjene u ponašanju ptica i slijepih miševa).

Trenutno, jedini dokaz da leteće životinje mogu osjetiti magnetske poremećaje koji se javljaju prije zemljotresa je anegdotski. U posljednjih desetak godina, čuvari u zoološkim vrtovima u Kini i Americi prijavili su neobično ponašanje paunova i flamingosa prije zemljotresa. Ovi slučajevi bili su izolovani i neutemeljeni.

ICARUS će, međutim, uskoro moći da prati, stalno i precizno, na stotine grupa ptica širom cijelog svijeta.U prosjeku, više od 100 velikih zemljotresa (magnitude 6 stepeni ili više) tresne svake godine, što znači da su visoke šanse da barem neke od označenih životinja lete prema budućem epicentru. Ako i kada to učine, podaci koje prikupi ICARUS mogli bi riješiti misteriju može li životinja predvidjeti zemljotres. No, naučnici uključeni u ovu priču trebalo bi da se pričuvaju prevelikih očekivanja.

Galerija

Bonus video: