Čuda prirode koja ne želite da vidite uživo

Pogledajte šest jezivih i zastrašujućih živih bića koje je nauka otkrila u posljednje vrijeme, a koja zaista žive među nama
95 pregleda 19 komentar(a)
Darwin's bark spider, Foto: Wikipedia
Darwin's bark spider, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 22.02.2014. 13:44h

Protiv prirode se ne može, to se dokazalo već nebrojeno puta. Ona nas uvijek iznova (ne)prijatno iznenadi svojim pojavama, fenomenima i stvorenjima. Njena moć je zastrašujuća, a od nekih živih bića koje je izrodila u posljednje vrijeme ledi se i krv u venama.

U nastavku donosimo šest jezivih i zastrašujućih živih bića koje je nauka otkrila u posljednje vrijeme, a koja zaista žive među nama.

Pauk koji može da isplete mrežu od 25 metara

Pauk Darwin's bark spider otkriven je na Madagaskaru. Ono što ga čini strašnim jeste njegova sposobnost da izgradi ogromnu i čvrstu mrežu od čak 25 metara.

Najčešće ih gradi iznad jezera ili rijeka, jer mu to omogućava lakše hvatanje bogatijeg plijena.

Njegova je mreža 10 puta čvršća i tri puta elastičnija od tzv. kevlara, sintetičke niti koja se koristi za izradu pancirki i guma bicikla.

Krvopija koja ulazi u vaše organe

Vrsta pod nazivom Tyrannobdella rex otkrivena je u Peruu 2007. godine. Kad kažemo otkrivena, znači da je ovo ljigavo stvorenje pronađeno pričvršćeno o sluznicu nosa jednog 9-godišnjaka.

Može da naraste i preko 7 cm, a u poređenju sa drugim pijavicama ima veće i oštrije zube koje koristi da probije mekano tkivo sisavaca, uvuče se u njihovo tijelo i hrani se njihovim organima.

"Đavolji crv" iz najdubljih dubina

Ova vrsta crva pronađena je na dubini od 3,6 kilometra u rudnicima zlata u Južnoj Africi. Vrlo je otporna na temperature, što je sasvim šokiralo naučnike.

Naime, prije otkrića tog crva kojeg su nazvali Halicephalobus mephisto vjerovalo se da na tim dubinama mogu da žive samo mikrobi. Naučnici su sada uvjereni da postoji čitava jedna nova biosfera ispod Zemlje.

Žohar koji skače

Žohar Saltoblattella montistabularis otkriven u prirodnom rezervatu Silvermine, u nacionalnom parku Table Mountain u Južnoj Africi. Odlikuje se neobičnom morfologijom nožica izrazito prilagođenih skakanju (u rangu sa skakavcima), posjeduje i poluokrugle oči, umjesto bubrega istovjetnog oblika, smještene na krajevima glave, dok mu ticala predstavljaju dodatnu uporišnu tačku koja doprinosi stabilizaciji tokom skakanja.

Biljka mesožderka koja može da proguta cijelog pacova

Ova crveno-zelena biljka u svoju zamku može da uhvati manje glodavce i insekte.

Nazvana Nepenthes attenboroughii po poznatom stručnjaku Davidu Atenborugu otkrili su botaničari Alastair Robinson, Stjuart Mekferson, Volker Hajnrih i Andreas Flešman 2007. godine na planini Viktorija na osrtvu Palavan koji pripada Filipinima, nakon što su dva misionara prijavila da su vidjeli biljku koja jede cijele pacove.

Ova zastrašujuća mesožderka ima sklisku lisnatu strukturu unutar koje se nalazi tečnost.

Smrtononosne leteće gljivice

Gljivica Cryptococcus gattii prenosi se vazduhom, iako je prije napadala ljude slabijeg imuniteta, sada je mutirala, a njen plijen su postali svi. Živi u šumama, na drveću i zemlji, i jako je otporna na vremenske uslove.

Smrtnost je 25 odsto. Njihovi domaćini su ptice, a zaraza se širi preko njihovog izmeta. Ljudi se obično zaraze inhalacijom spora. Bolest često zahvata mozak i kičmenu moždinu, što rezultuje specifičnom vrstom meningitisa, ali može da zahvati pluća, kožu i kosti.

Bonus video: