JARKE BOJE I PERJE

Egipat: Pronađena mumija u očuvanom i iscrtanom sarkofagu

Sarkofag na sebi ima hijeroglifske natpise čija je svrha da olakša pokojniku put u nadgrobni život
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2014. 15:21h

Španski arheolozi su u drevnom gradu Luksoru otkrili 3.600 godina staru mumiju, saopštilo je danas egipatsko ministarstvo antikviteta.

Mumija je pronađena u dva metra dugom i 50 centimetara širokom drvenom sarkofagu, oslikanom jarkim bojama i ukrašenom rijetkim crtežima perja.

Ministar antikviteta Mohamed Ibrahim je izjavio da je sarkofag u dobro očuvanom stanju, a za crteže perja je rekao da se izuzetno rijetko pojavljuju na antičkim kovčezima.

"Sarkofag datira iz 17. dinastije (1600 p.n.e.)", kazao je Ali El-Asfar, šef odjeljenja faraonskih starina pri ministarstvu.

On je naveo da se na osnovu preliminarne analize sarkofaga i njegovih natpisa može zaključiti da je pripadao porodici visokih zvaničnika.

Sarkofag na sebi ima hijeroglifske natpise čija je svrha da olakša pokojniku put u nadgrobni život, u skladu sa tadašnjim vjerovanjima.

Crteži perja simbolizuju staroegipatsku boginju istine, reda i pravednosti Ma"at. Ona se pojavljuje u Ozirisovom carstvu gdje meri srca pokojnika, upoređujući njihovu težinu sa težinom jednog svog pera.

Sarkofag sa mumijom otkriven je na drevnom groblju na zapadnoj obali Luksora, nedaleko od grobnice administratora kraljice Hatšepsut, pripadnice 18. dinastije koja je vladala Egiptom od 1502. do 1482. p.n.e.

Tim španskih arheologa, koji na nalazištima u Luksoru radi posljednjih 13 godina, otkrio je prošle godine drveni sarkofag petogodišnjeg dječaka iz 17. dinastije.

Luksor, grad od oko 500.000 stanovnika na obali Nila, na jugu Egipta, je pravi muzej na otvorenom sa mnoštvom hramova, faraonskih grobnica ali i luksuznih hotela, poput "Vinter palas" hotela, u kojem je britanska književnica Agata Kristi, navodno napisala svoj čuveni roman "Smrt na Nilu".

Galerija

Preporučujemo za Vas