Nesvakidašnje pomračenje Sunca vidljivo samo iz svemira

U pitanju je bio mjesečev prelaz, Mjesec je prošao između Nasine Solar Dynamics laboratorije i Sunca
2 komentar(a)
Sunce, Foto: Screenshot
Sunce, Foto: Screenshot
Ažurirano: 02.02.2014. 08:16h

Mjesec i Sunce su nedavno odlučili da prirede malu predstavu, ali samo mali broj srećnika mogao je da je vidi iz svojih sjedišta – u svemiru.

U pitanju je bio mjesečev prelaz, Mjesec je prošao između Nasine Solar Dynamics laboratorije i Sunca, dajući opservatoriji da zabilježi ovo djelimično pomračenje koje se jedino može vidjeti iz svemira.

Mjesečevi prelazi poput ovog dešavaju se dva do tri puta godišnje, ali ovaj posljednji je bio poseban. Sudeći po podacima iz Nase, kompletno pomračenje je trajalo dva i po sata – u pitanju je najduži mjesečev tranzit koji je Solar Dynamics laboratorija zabilježila.

Solar Dynamics laboratorija je prva misija koja je lansirana u okviru Nasinog „Živjeti sa zvijezdama“ programa, dizajniranog da se istraže uzroci solarnih varijabilnosti i njihov uticaj na Zemlju kako bi naučnici razumjeli uticaj Sunca na Zemlju.

NASA je sada objavila i video koji prikazuje ovo pomračenje i trenutak kada Mjesec zaklanja 90 odsto Sunca – što je predstavljalo maksimum ovog pomračenja.

Bonus video: