Naučnici oborili mit o ratnim slonovima

Markeri su takođe otkrili da ovi eritrejski slonovi nemaju genetsku vezu sa šumama ili azijskim slonovima
170 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2014. 11:25h

Putem DNK analize, naučnici u Ilinoisu uspjeli su da obore mit koji je godinama kružio oko drevne Bitke kod Rafije, takođe poznate i kao bitka između azijskih i afričkih slonova.

„Ono što svi misle o ratnim slonovima je pogrešno“, rekao je Alfred Roka, profesor zoologije, član Instituta za genomsku biologiju Univerziteta u Ilinoisu i ujedno vodeći autor istraživanja, prenosi Nacionalna geografija.

Nakon prerane smrti Aleksandra Velikog, njegovo prostrano kraljevstvo je podijeljeno među njegovim generalima.

„Kao generali, proveli su sledeća tri veka u međusobnoj borbi za teritorijama.“, rekao je Roka.

Bitka se odigrala 217. godine pre nove ere između Ptolomeja IV, kralja Egipta i Antioha III Velikog, kralja Seleukidskog kraljevstva koje se prostiralo od današnje Turske do Pakistana.

Do sada, glavno pitanje bilo je: Da li je Ptolomej koristio slonove iz afričkih savana (Loxodonta africana) ili iz afričkih šuma (Loxodonta cyclotis) u Bici kod Rafije?

„Koristeći tri različita markera, ustanovili smo da su eritrejski slonovi zapravo slonovi iz savana“, rekao je Adam Brent, kandidat za doktora u Rokovoj laboratoriji. „Njihova DNK je veoma slična populaciji istočnoafričkih slonova iz savane u okruženju, ali sa veoma niskim genetskom raznolikošću, što je očekivano za ovako malu, izolovane populaciju.“

Kako piše Nacionalna geografija, markeri su takođe otkrili da ovi eritrejski slonovi nemaju genetsku vezu sa šumama ili azijskim slonovima, kao što su drugi autori predlagali.

„U izvjesnom smislu, mtDNA je idealan marker, jer ne samo da vam govori šta je tamo sada, već je pokazatelj onoga što se dešavalo u prošlosti zbog toga što ne može biti zamijenjen čak ni promjenom vrsta“, rekao je Roka i dodao: „Najubedljiviji dokaz je nedostatak mtDNA šumskih slonova u Eritreji.“

Roka i Brent se nadaju da će njihovo otkriće doprinijeti naporima za očuvanjem ovih životinja.

„Potvrdili smo da je ova populacija izolovana i može biti urođena. Ona zahtijeva obnovu staništa i očuvanje kako bi se mogućnost ljudskog kontakta smanjila na minimum. Veliki je problem to što nemaju kuda da idu.“, rekao je Brent.

Galerija

Bonus video: