Deset godina misije istraživanja Marsa

Godišnjica je obilježena panel diskusijom u Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja u Vašingtonu
2 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2014. 10:52h

Naučnici američke svemirske agencije NASA proslavili su krajem sedmice desetu godišnjicu rover misije istraživanja Marsa na skupu u Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svermiskih istraživanja.

Misija istraživanja Marsa je počela 2004. godine slijetanjem robotizovanih vozila “Spirit” i “Opportunity” na crvenu planetu.

Godišnjica je obilježena panel diskusijom u Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja u Vašingtonu, a na skupu su učestvovali naučnici NASA-e, koji su predstavili dosadašnja dostignuća rovera spuštenih na Mars i pričali o budućim planovima.

Rover veličine golf vozila pod imenom “Spirit” spustio se na Mars 4. januara 2004, a njegov blizanac “Opportunity” stigao je tri nedjelje kasnije, na drugu stranu planete. Iako su bili dizajnirani da rade svega 90 marsovskih dana, oba rovera su obavljala posao mnogo duže, poslavši ogroman broj informacija naučnicima, kazao je geolog Džon Grant.

“To je kao da smo poslali terenskog geologa na Mars. Nešto što se kreće po površini, ispituje stijene, govori nam nešto o geološkoj strukturi, o tome kakvo je bilo okruženje u prošlosti i tačnije – kakva je uloga vode bila u kreiranju tog okruženja”, naveo je on.

NASA je izgubila kontakt sa “Spiritom" u martu 2010, ali je “Oppportunity” i dalje aktivan i nastavlja da šalje naučne podatke pošto je prešao više od 38 kilometara po površini Marsa. Najznačajnije otkriće do sada je dokaz da je na Marsu nekada bilo vode, kaže Stiv Skvajers, glavni istraživač misije.

“Nijesam očekivao da će dokaz o vodi u tečnom stanju na i ispod površine Marsa biti toliko ubjedljiv, toliko očigledan, kada smo prvi put sletjeli”, rekao je Skvajers.

"Opportunity" snima svoju sjenku tokom misije na Marsu (Foto: NASA)

Dejvid Lejveri iz NASA-e kaže da tehnologija koja je razvijena za potrebe rovera sada počinje da se primjenjuje i u svakodnevnom životu na Zemlji.

“Svi smo do sada čuli za Google-ove automobile sa samoupravljanjem koji mogu da se vide na autoputevima. Ta tehnologija i ljudi koji su je izumjeli su isti oni koji su razvili tehnologiju za rovere koji su poslati na Mars”, istakao je Lejveri.

U avgustu 2012. NASA je uspješno spustila rover “Curiosity” na Mars. Veličine omanjeg automobila, to vozilo se napaja ne samo baterijama već i malim nuklearnim reaktorom, koji bi trebalo da osigura da “Curiosity” obavlja posao godinama. Još jedan rover će se pridružiti “Curiosity-u” tokom 2020. dok američka svemirska agencija radi na tome da na Mars pošalje i ljude.

Galerija

Bonus video: