Baloni bi mogli da donesu internet u brazilske prašume

Gugl i naučnici iz Brazila pokušavaju da povežu najudaljenije krajeve države na globalnu mrežu
1 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2014. 14:37h

Jedna je stvar reći: internet širi horizonte ljudi, ali brazilski projekat za cilj bukvalno ima nebo, povezujući izolovane zajednice na globalnu mrežu koristeći balone koji prenose signale interneta. Projekt “Conectar” (portugalski za connect - povezati) koji nadzire Nacionalni institut Brazila za istraživanje svemira (INPE), ​​nije prvi koji koristi balone da bi doveo stanice za prenos internet signala na teško dostupna mjesta kao što kao su prašume.

U junu 2013 , Gugl je objavio pilot test za sličan poduhvat poznat kao projekat “Loon”. Neki smatraju da je projekat zabluda, jer ne uspijeva da odgovori najhitnijim potrebama siromašnih ljudi.

Ali Hoze Anđelo Neri istraživač INPE, kaže da projekt njegove organizacije i šemu Gugla ne treba porediti jer su različite tehnologije i nezavisne ponude.

"Balon će raditi kao prenosna kula", kaže on. "Pošto će biti ​​na nadmorskoj visini iznad konvencionalnih kula - 300 metara iznad tla - pokrivaće veliku površinu preko bežične veze".

Dok Guglov projekat koristi balone koji slobodno plutaju 20 kilometara iznad Zemlje, svaki pokriva malu površinu, “Conectar” baloni će biti usidren na strateškim tačkama.

“Novi sistem biće posebno koristan na ruralnim lokacijama koje nisu pokrivene mrežom optičkih kablova”, kaže Neri. Regioni kao što je Amazon, sjeveroistočni i srednji zapad Brazila tada će moći da se povežete na internet”, kaže on.

U novembru, INPE izveo je test u državi Sao Paolo, regionu dobro pokrivenom internetom. Prema Neriju, za test je korištena oprema koja nije namijenjena za upotrebu u balonima, ali ipak ima uzbudljive rezultate, uključujući i demonstraciju pokrivenosti jedne zone 30 kilometara od svakog balona.

"Sada moramo da razvijamo specijalizovanu tehnologiju i da poboljšavamo sam balon", kaže Neri . Baloni će, na kraju, nositi prilagođeni hardver za transmisiju koji je lagan i može da radi na velikim visinama”, dodaje on .

Neri očekuje da INPE testira takvu opremu u junu na udaljenim lokacijama i da ima operativan sistem na sjeveroistoku Brazila do kraja godine .

Angažovanje balona koji prenose internet vezu i koji bi plutali nad udaljenim djelovima Amazona pomogli bi ruralnim zajednicama da budu online

Baloni mogu imati neka ograničenja , kao što je osetljivost na loše vrijeme, ali Neri kaže da institut radi na tome da se smanje smetnje od munja i vjetra.

Luis Alencar Reis da Silva Melo, vanredni profesor iz oblasti telekomunikacija na Katoličkom univerzitetu u Rio de Žaneiru, kaže da je važno imati nacionalne institucije koje rade na ovakvom projektu, jer je malo vjerovatno da će to za velike međunarodne kompanije biti od velikog interesa.

Druge zemlje su testirale ideju koristeći balone kao bazne stanice u područjima sa malom gustinom naseljenosti, pa čak i kao dopunu drugim tehnologijama u urbanizovanim područjima”, kaže Da Silva Melo .

" To je dobra opcija da se obezbijedi povezivanje na internet u udaljenim oblastima i može da pokrije relativno velike površine po cijeni znatno nižoj od zemaljskih stanica ili satelitskih sistema".

Bonus video: