Teleskopom koji lovi crne rupe u svemiru snimili "Božju ruku"

"Božja ruka" je oblak nastao od čestica izbačene nakon eksplozije te od čestica koje izbacuje pulsar udaljen 17.000 svjetlosnih godina i prečnika 19,3 kilometra
132 pregleda 1 komentar(a)
Božja ruka, Foto: Nustar.caltech.edu
Božja ruka, Foto: Nustar.caltech.edu
Ažurirano: 10.01.2014. 10:12h

Religija i astronomija se ne preklapaju često, ali nova fotografija koju je snimila NASA podsjeća na snimak nečije ruke pa je i dobila naziv "Božja ruka".

Svemirski rendgenski snimak nastao je nakon eksplozije zvijezde koja je izbacila ogromni oblak materije, koji je snimio NASA NuSTAR teleskop. On je fotografisao snažno zračenje koje se na fotografiji vidi u plavoj boji, dok je opservatorija Chandra ranije snimila slabije zračenje te su to zeleni i crveni dijelovi slike. NuSTAR kruži oko Zemlje od 2012. godine u potrazi za crnim rupama u svemiru.

"Jedinstven pogled koji ima NuSTAR je u tome da prati najsnažnije zračenje te nam može područja svemira koja smo već proučavali, prikazati u sasvim novom svjetlu", rekla je Fijona Harison sa CALTECH-a.

"Božja ruka" je oblak nastao od čestica izbačene nakon eksplozije te od čestica koje izbacuje pulsar udaljen 17.000 svjetlosnih godina i prečnika 19,3 kilometra.

Pokreće ga ostatak teškog jezgra zvijezde, a rotira se vrlo brzo, oko 7 puta u sekundi.

Bonus video: