100 godina prvog komercijalnog leta: 400 USD za 23 minuta

Godišnjica prvog civilnog leta proslavljena je na Floridi na dan Nove godine letom u Tampa Bayu avionom koji je replika hidroglisera koji je letio tu prije stotinu godina
1 komentar(a)
prvi let, Foto: Cnn.com
prvi let, Foto: Cnn.com
Ažurirano: 04.01.2014. 09:32h

Civilno vazduhoplovsto je proslavilo stotinu godina postojanja, toliko je prošlo od epizode Nove godine 1914, kada je održan prvi let sa plaćenom kartom.

Bilo je to na Floridi, cijena je bila 400 dolara, platio je Abram Pheil , bivši gradonačelnik St. Petersburga. Bila je održana aukcija na kojoj je on došao do te jedine ulaznice za avion.

Više putnika nije moglo biti primljeno jer nije bilo mjesta, a taj jedan jedini putnik i njegov ručni prtljag nisu smjeli da teže više od 80 kilograma.

U letjelici je bilo tijesno, to jedno jedino putničko mjesto je bilo sve samo ne komotno i udobno. Let je organizovao Percival Fansler na liniji koju je u zalivu Tampa Bay organizovao Thomas Benoist.

Avionom je upravljao Tony Jannus , jedan od ljudi koje svrstavaju među pionire avijacije. Iz aviona kojim je on upravljao je nekoliko mjeseci prije toga je iskočio prvi padobranac u istoriji.

Jannus je u ovom slučaju svog jedinog putnika prevezao ovim zalivom na Floridi u letu koji je završio za 23 minuta. Bila je to revolucija u prevozu kojom su određene daljine odjednom postale mnogo bliže nego do tada.

Kada je avion slijetao dočekalo ga je oko tri hiljade oduševljenih ljudi, koji su itekako glasno slavili ovaj događaj. Uz ostalo, na dočekuje je bila i muzika.

Inače, sam Jannus nije imao previše sreće sa letenjem. Samo dvije godine nakon slavlja na Floridi završio je svoj život u Rusiji. Ratni avion, kojim je tada upravljao, survao se u Crno more i tijelo nesrećnog pilota nikada nije pronađeno.

Godišnjica prvog civilnog leta proslavljena je na Floridi na dan Nove godine letom u Tampa Bayu avionom koji je replika hidroglisera koji je letio tu prije stotinu godina.

Civilno vazduhoplovstvo se nakon ovih stotinu godina potvrđuje jednom od osnovica svjetske ekonomije. Nije ga omela ni sveukupna ekonomska kriza , pa je u 2013. godini zabilježen rekordan broj putnika širom planete, prodato je 3,1 milijarde karata.

Statističari navode da u svijetu svake sekunde poleti makar jedan avion sa prosječno stotinu putnika, a svi avioni ukupno u minuti prelete čak 70 hiljada kilometara. Riječ je o bumu, statistici povoljnijoj od one do sada najbolje iz osamdesetih godina.

Prognoze su ružičaste, za 2014. godinu je prognoza 3,3, a za 2016. godinu 3,6 milijardi putnika. Što se ondašnjih 400 dolara za prvu kartu tiče, danas let oko svijeta u ekonomskoj klasi košta 9.323 dolara, sve uprkos tolikim inflacijama koje su decenijama iza nasa. Civilno vazduhoplovstvo uspješno leti dalje.

Bonus video: