Klovn ili papagaj? Ne, to je pafin

Pafini pripadaju rodu Fratercula, naziv koji na latinskom znači „mali brat“...
495 pregleda 0 komentar(a)
pafin, Foto: Solent News / Splash News
pafin, Foto: Solent News / Splash News
Ažurirano: 31.12.2013. 18:52h

Morski papagaj, arktički klovn i mormon nazivi su za pticu koja veći dio ljeta provodi na santama leda koje plutaju Sjevernim ledenim okeanom.

Upadljivog izgleda koji neodoljivo podsjeća na neke druge vrste ptica, pafin sa razlogom nosi nekoliko imena koja su mu ljudi nadjenuli.

Pafini su morske ptice koje se hrane tako što zaranjaju u vodu. Pare se u velikim kolonijama na krševitim obalama i liticama. Sve podvrste pafina imaju pretežno crno ili crno-bijelo perje, zdepastu građu i velike kljunove.

Nakon parenja odbacuju šarene spoljne djelove kljunova nakon čega im ostaje manji i daleko „dosadniji“ kljun.

Njihova kratka krila specijalno su adaptirana za tehniku plivanja koja uključuje „letjenje“ pod vodom. Kada su u vazduhu lete tako što svoja krila pokreću veoma brzo i do 400 puta u minutu.

Početkom marta, ove ptice se sele na stjenovite obale Grenlanda, Sjeverne Kanade, Rusije, Skandinavije, Irske i Francuske gdje se zadržavaju do kraja ljeta.

Pafini pripadaju rodu Fratercula, naziv koji na latinskom znači „mali brat“, a dovodi se u vezu sa izgledom ptica čije crno-bijelo perje neodoljivo podsjeća na monašku odoru. Najveći broj atlantskih pafina (oko 10 miliona) živi na Islandu.

Poznate su tri podvrste pafina: atlantski, ćubasti i rogati pafin. Atlantski je jedina vrsta koja ne živi u Tihom okeanu, već na obalama Severne Evrope, Francuske, Britanije, Farskih Ostrva, Islanda, Grenlanda, Norveške i Kanade.

Kada dođe zima atlantski pafin migrira čak do Maroka i Njujorka. Ćubasti pafin živi na obalama Sibira, Aljaske i Britanske Kolumbije, dok zimu provodi u Kaliforniji.

Rogati takođe provodi ljeto u Kaliforniji, ali i na Honšuu, budući da nastanjuje jugoistočne djelove Aljaske, Kamčatku i Ohotsko more.

Bonus video: