Veliki potencijal

Metan-hidrat - energent budućnosti?

Hidrat metana ima strukturu "salate", smrznuti molekuli vode opkoljeni su oko metana i formiraju naizgled neobično parče leda
102 pregleda 1 komentar(a)
Metan hidrat, Foto: Wikipedia
Metan hidrat, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 19.02.2019. 21:04h

Metan-hidrat se sve češće pominje kao supstanca sa još većim energetskim potencijalom i eventualnom isplativošću.

Iako je u posljednje vrijeme u fokusu energetskih istraživanja i eksploatacije gasa i nafte iz škriljaca, sada se pominje i metan-hidrat kao supstanca sa još većim energetskim potencijalom i eventualnom isplativošću.

Hidrat metana ima strukturu "salate", smrznuti molekuli vode opkoljeni su oko metana i formiraju naizgled neobično parče leda. Međutim, kada približite šibicu ovom "ledu" on počne da gori. Naftna kompanija Konoko Filips u svojoj laboratoriji oko bušotine na Arktiku pokušava da ustanovi najbolji način eksploatacije ovog materijala.

"Geolozi su uzbuđeni zbog ovog hidrata zbog načina na koji zaleđena voda zarobljava metan i skladišti njegov energetski potencijal", kaže profesor geoloških nauka sa Univerziteta u Teksasu Piter Flemings.

Osim hladnih vremenskih uslova za formiranje ovih hidrata potrebno je i okruženje visokog pritiska, pa se oni najviše mogu pronaći ispod sedimenata pod dubokim ledenim vodama Arktika.

Administracija za energetsko informisanje (EIA) procenjuje da metan-hidrati sadrže više ugljenika nego sva ostala fosilna goriva na planeti zajedno. EIA smatra da se pod ledom nalazi najmanje 100.000 biliona kubnih stopa prirodnog gasa. Poređenja radi, EIA je u 2013. procenila da je ukupan potencijal gasa iz škriljaca oko 7.000 kubnih stopa.