Chang'e 5

Kina planira do 2017. godine pet sondi na Mjesec

Kineski svermiski program je za kratko vrijeme učinio velike pomake, mada i po iskustvu i tehnologiji i dalje zaostaje za SAD i Rusijom
1 komentar(a)
Kineska sonda Chang e 3, Foto: Wikipedia
Kineska sonda Chang e 3, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 19.02.2019. 22:58h

Kina je danas saopštila da planira da do 2017. godine na Mjesec pošalje svoju petu sondu, što će označiti posljednju fazu ovog istraživačkog svemirskog programa poslije čega ta zemlja planira da tamo pošalje i astronauta.

Planirana misija za 2017. godinu, nazvana Čang 5 (Chang'e 5) ima za cilj da na zemlju donose uzorke tla i stena sa Mjeseca.

"Ta faza biće težak zadatak", rekao je portparol državne Službe za nauku, tehnologiju i industriju, Vu Džidjian (Wu Zhijian). Kineska lunarna sonda Čang 3 (Change-3) uspješno se u subotu spustila na Mjesec, čime je Kina postala treća zemlja,poslije SAD i Rusije, kojoj je to uspjelo.

Dan kasnije mjeseccev istraživač Zec od žada odvojio se od letjelice sa kojom je spušten na površinu Mjeseca i započeo tromjesečno istraživanje okoline.

Spuštanje sonde u subotu trajalo je oko 12 minuta, a direktno je prenošeno na kineskoj televiziji. Sonda je lansirana 1. decembra, teška je 3,78 tona i nazvana je po kineskoj boginji Mjeseca.

Rover je nazvan Zec od žada, što je ime do kojeg se došlo glasanjem na internetu. Ima šest točkova i može da se penje uzbrdicom do 30 stepeni i da se kreće 200 metara na sat.

Kineski svermiski program je za kratko vrijeme učinio velike pomake, mada i po iskustvu i tehnologiji i dalje zaostaje za SAD i Rusijom.