Turisti koji hrane iguane ugrožavaju njihovo zdravlje

I muške i ženske iguane sa turističkih ostrva su pokazivali veliku razliku u nivou glukoze, kalijuma i mokraćne kiseline
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2013. 18:07h

Hranjenje životinja je veoma rasprostranjena turistička aktivnost, ali novo istraživanje pokazuje da, već ugrožene, iguane imaju psihološke probleme uslijed hranjenja od strane turista.

Doktor Čarls Knap iz Akvarijuma Džon Šed u Čikagu je sa svojim kolegama uporedio razlike u stepenima psiholoških vrijednosti i endoparazitskih infekcija između iguana Severnih Bahama, koji stanuju na ostrvima koja su turistička atrakcija i onih koji žive na izolovanim ostrvima, daleko od turista.

Uzimali su uzorke krvi i fekalija muških i ženskih iguana tokom dva istraživačka putovanja 2010. i 2012. godine. Iguane sa Bahama su među najugroženijim životinjskim vrstama, uslijed gubitka staništa, sisara koje je donio čovjek, ilegalnog lova, prijetnji koju predstavlja povećan broj turista i krijumčarenja za prodaju kao kućnih ljubimaca.

Dok se ove dvije grupe iguana ne razlikuju po tjelesnom izgledu, indikatori u dodatnoj ishrani su se razlikovali.

I muške i ženske iguane sa turističkih ostrva su pokazivali veliku razliku u nivou glukoze, kalijuma i mokraćne kiseline. Muške iguane iz turističkih područja imali su drugačije nivoe u koncentraciji kalcijuma, holesterola, kobalta, bakra, magnezijuma, selenijuma i triglicerida. Sa druge strane, ženke su imale značajno jonizovan kalcijum. Među svim iguanama na tom području ustanovljena je stopa endoparazitske infekcije od 100%.

Iguane na posjećenom ostrvu uglavnom jedu grožđe koje obezbjeđuje turistička organizacija na dnevnoj bazi. Veća koncentracija glukoze pronađena u njihovoj krvi može biti rezultat prevelikog unosa slatkog voća, poput grožđa.

Mužijaci koje su hranili turisti imaju povećanu koncentraciju holesterola, što ukazuje na ubacivanje mesa u njihovu ishranu. Slično, povećan nivo mokraćnih kiselina muških i ženskih iguana može biti rezultat životinjskih proteina, poput mljevene junetine, kojom turisti hrane iguane.

Dalje, hranjenje iguana na plažama ohrabrilo je iguane da provode prevelik dio vremena tragajući za hranom u tom području, umjesto dalje u unutrašnjosti ostrva, što je rezultiralo većim količinama morske hrane u stomacima iguana.

Galerija

Bonus video: