Ovo je jedan od težih zadataka sa PISA testa, probajte ga riješiti

Business Insider je objavio jedan od zadataka koje su učenici trebali da riješe. U pitanju je primjer teškog geometrijskog zadatka
217 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2013. 21:04h

Crnogorski učenici našli su se na 54. mjestu PISA testiranja. Crna Gora je u ovoj oblasti u odnosu na 2009. godinu napredovala za jedno mjesto u konačnom zbiru, ali se i dalje nalazi iza Hrvatske (34.), Slovenije (37.) i Srbije (45). Lošiji rezultat dobili su petnaestogodišnjaci iz Albanije, koja je zauzela 62. mjesto.

Business Insider je objavio jedan od zadataka koje su učenici trebali da riješe. U pitanju je primjer teškog geometrijskog zadatka.

Postavka:

U rotirajućim vratima nalaze se tri krila koja se okreću unutar okruglog prostora. Njegov je unutrašnji prečnik dva metra (200 centimetara). Tri krila vrata dijele prostor u tri jednaka odjeljka.

Pitanje:

Dva otvora na vratima (lukovi prikazani isprekidanom crtom) iste su veličine. Ako su oni preširoki, krila koja se pokreću ne dodiruju ih, ne omogućavaju zatvoren prostor i vazduh slobodno može da prolazi između ulaza i izlaza, uzrokujući neželjeno gubljenje topline. Koja je maksimalna dužina lukova (u centimetrima), a da vazduh ne prolazi slobodno između ulaza i izlaza?

Ako još ne želite da saznate odgovor, preskočite kraj teksta.

Odgovor je od 103 do 105 centimetara. Tačan odgovor na ovom zadatku smjestio bi vas na sam vrh liste u ovom istraživanju, piše Index.hr.

Bonus video: