Otkriće koje može promijeniti istoriju: Buda je rođen u 6. vijeku prije nove ere?

Hram se nalazi na mjestu koje se tradicionalno smatra rodnim mjestom Bude
157 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2013. 11:32h

Ostaci drvenog hrama koji su pronađeni ispod hrama Maja Devi u Lumbiniju, Nepal, mogli bi da natjeraju arheologe da datum Budinog rođenja promijene na 6. vijek prije nove ere.

Hram se nalazi na mjestu koje se tradicionalno smatra rodnim mjestom Bude - njegova majka Maja Devi rodila je Sidartu držeći se za granu.

Arheolozi koji rade na Maja Devi hramu, koji se nalazi na Uneskovoj listi svjetskog naslijeđa, pronašli su ostatke do sada nepoznate drvene strukture iz šestog vijeka prije nove ere koja se nalazila ispod hrama od cigli, koji im je takođe bio nepoznat.

Nacrt drvene strukture istovetan je hramu iznad, a u sredini se nalazi otvoren prostor koji arheolozi povezuju sa pričom o Budinom rođenju.

Ovo je prvi arheološki, materijalni dokaz koji povezuje Budu, njegov život i budizam sa određenim vijekom. Do sada, najstariji arheološki dokazi budizma poticali su iz trećeg vijeka prije nove ere kada je car Ašoka proširio budizam iz današnjeg Avganistana do Bangladeša.

"Malo toga se zna o Budinom životu. Sve što znamo potiče iz pisanih izvora i usmene tradicije", rekao je arheolog Robin Koningam sa Daram univerziteta, koji je i jedan od vođa studije.

"Sada, prvi put, imamo arheološki dokaz u Lumbiniju da je ovde postojala građevina još u šestom vijeku prije nove ere".

Tačan datum Budinog rođenja uvek nije utvrđen. U Nepalu se smatra da je rođen 623. p. n. e. dok je drugdje prihvaćena 400. godina prije nove ere.

Prvi precizan datum koji povezuje Lumbini sa Budom je 249. p. n. e. kada je car Ašoka postavio stub koji ovo mjesto čini svetim.

Izgubljen u džungli, Lumbini je ponovo otkriven 1896. i identifikovan kao rodno mjesto Bude na osnovu stuba od peščara iz trećeg vijeka prije nove ere. Stub, koji još uvijek postoji, ima natpis o pojseti Ašoke mjestu Budinog rodjenja kao i ime mjesta - Lumbini.

Međunarodni tim arheologa, na čelu sa Koningamom i Košom Prasadom Ačarijom iz Nepala ocjenjuje da će novo otkriće doprineti boljem razumijevanju razvoja budizma ali i duhovnog značaja Lumbinija.

Koningam i njegove kolege smatraju da se na otvorenom djelu hrama najvjerovatnije nalazilo drvo, a da je hram od cigle kasnije građen iznad drvenog prateći konture starijeg hrama i ostavivši centralni dio nepokriven.

Lumbini je jedno od ključnih mesta vezanih za Budin život.

Druga su Bod Gaja gdje je Sidarta postao Buda, odnoso prosvećen, Sarnat gdje je prvi put propovjedao i Kusinagara gdje je preminuo.

Kada je umro u 80. godini zabilježeno je da je Buda preporučio svim budistima da posjete Lumbini. Svetilište je bilo popularno do sredine prvog milenijuma nove ere, a kineski hodočasnici zabilježili su da je pored hrama postojalo drvo.

Galerija

Bonus video: