Naučnici otkrili novu vrstu ajkule

Istraživanjem naučnici su prikupili podatke koji govore o tome da je ova vrsta ribe izrazito rijetka
121 pregleda 0 komentar(a)
ajkula, Karolina, Foto: University of South Carolina
ajkula, Karolina, Foto: University of South Carolina
Ažurirano: 14.11.2013. 13:08h

Otkrivena je i opisana nova vrsta ajkule u okviru istraživanja koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Južna Karolina.

Nova vrsta ajkule, koja je nazvana „Karolina“, dugo nije bila primijećena zbog sličnosti sa uobičajenom ajkulom čekićarom, koja je znatno brojnija.

Vođa istraživanja i stručnjak za ribe, Džo Kvatro, do pretpostavke o postojanju nove vrste ajkule došao je još 2006. godine, kada je ispitivao živi svijet rijeka Južne Karoline. Prilikom ispitivanja ušća rijeka, Kvatro je zabilježio dva različita tipa DNK, na osnovu čega je zaključio da se radi o dvije vrste ajkula.

Tokom ovogodišnjeg istraživanja Kvatro je nastojao da ispita i opiše novu vrstu.

Nalazi do kojih je došao sugerišu da se „misteriozna“ čekićara ne razlikuje samo na osnovu DNK, već da postoje i neke fizičke specifičnosti. Najupečatljivija karakteristika čekićare iz Karoline je ta da ona posjeduje 10 pršljenova manje od brojnije vrste čekićare.

Takođe, istraživanjem naučnici su prikupili podatke koji govore o tome da je ova vrsta ribe izrazito rijetka, kao i da je najzastupljenija u Južnoj Karolini.

„Van Južne Karoline smo pronašli samo 5 uzoraka tkiva nove ajkule, a testirali smo između 300 i 400 uzoraka“, kaže Džon Kvatro.

Maloj zastupljenosti ove vrste čekićare doprinosi i istrebljenje velikog broja ajkula. Naime, naučnici smatraju da današnja populacija čekićara na istočnoj obali SAD-a predstavlja svega 10 odsto populacije koja je postojala u prošlosti.

Bonus video: