Bizarna izložba u Dablinu: Miševi iz Prislijevog DNK

“Prvi put možemo potencijalno dizajnirati stvari koje želimo, počeviši od samog DNK’
67 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2013. 08:01h

Uskoro, možda u ne toliko dalekoj budućnosti, ljudi će moći da rađaju delfine. Ne radi se, zapravo, ni o pretjeranoj naučnoj fantastici. Ljudsko začeće delfina je jedna od tema koju upravo preispituju na izložbi ‘Uzgojite svoje: Život nakon prirode’, sulude i potresne egzibicije u Naučnoj galeriji Triniti koledža u Dablinu. Ovo možda nije prva, ali je zasigurno najznačajnija izložba do sada koja se bavi sintetičkom biologijom, novom granom genetskog inženjeringa.

“Prvi put možemo potencijalno dizajnirati stvari koje želimo, počeviši od samog DNK’, kaže kustos izložbe Aleksandra Dejzi-Ginsberg, dobitnica renomirane World technology Award za dizajn 2011. godine.

“Pitanje koje se sada nameće je - što zapravo želimo”, kaže Ginsberg. Ona je izložila radove dvadesetak naučnika, inženjera, biohakera, umjetnika i dizajnera koji pokušavaju odgovoriti na neka ozbiljna egzistencijalna pitanja i ispituju što sintetički život znači za ljudsku budućnost.

Jedan od najzanimljivijih projekta je ‘Glodar, kralj Rock n’ Rolla’ - miš koji je kloniran od DNK uzorka Elvisa Prislija. Za svoju instalaciju, Kobi Barhard je kupio par vlasi Elvisove kose na eBay, iz nje izolovao specifične gene koji kontrolišu zavisnosti, druželjubivost i debljinu. Posebna laboratorija je iskoristila te gene kako bi stvorila miševe po narudžbi koji imaju vrlo slične odlike Elvisu.

Miševi sa DNK Elvisa Prislija

Hoće li naši praunuci biti morska stvorenja? To je pitanje koje se pita Ai Hasegawa u svojoj jezivoj instalaciji “Želim roditi delfina”. Hasegawa se pita hoće li žena, u prenaseljenom svijetu kojem nedostaje hrana, ikada razmisliti da na svijet donese ugroženu vrstu poput tune, delfina ili morskog psa? Zamislio je delfinasto-ljudsku posteljicu koja bi ženi dozvolila da uzgoji hranu u vlastitoj maternici

Ova skandalozna izložba će biti otvorena do 19. januara u Dablinu, a trenutno su u pregovorima da krenu na svjetsku turneju.

Bonus video: