Pored Duklje otkrivena nekropola od desetak grobnica

Bliže obodu brijega, otkriveno je više grobnica različitog tipa koje najvjerovatnije potiču iz kasnoantičkog perioda
170 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2013. 15:19h

U samoj blizini antičke Duklje, nedavno je otkrivena nekropola sa oko desetak grobnica. Otkriće se dogodilo slučajno, prilikom pripreme terena za sadnju vinograda. Lokalitet se nalazi blizu mosta u Rogamima, nedaleko od brda Trijebač, na prostranoj livadi iznad mjesta gdje se račva put prema Drezgi i Duklji.

Antička Duklje se prostirala između rječnih korita Zete i Morače, dok je s treće strane bila oivičena koritom potoka Širalije. Drevno groblje se nalazi na suprotnoj strani Širalije, u pravcu prema Spužu na oko 200- 300 metara daleko od zidina.

Na velikoj površini, dimenzija oko 85 x 50 metara, pod rukovodstvom arheologinje Ivane Medenice iskopane su brojne sonde.

Nije nam uspjelo da sa ovom arheologinjom stupimo u kontakt i pored više pokušaja, pa ovdje donosimo izvještaj na osnovu viđenog.

Lokacija na kojoj je pronađena nekropola je označena crvenim, lijevo od lokaliteta Duklje (Foto: Google)

Bliže obodu brijega, otkriveno je više grobnica različitog tipa koje najvjerovatnije potiču iz kasnoantičkog perioda. Grobnice dakle nijesu iste veličine, a razlikuju se i po načinu gradnje. Neke su izgrađene od obrađenih kamenih ploča i pokrivene ravnim obrađenim pločama.

Druge su zidane od kamenih blokova i zasvođene (svoltane) blokovima od sige (tufa) – vrste kamena koji se zbog manje težine koristio za gradnju voltova. Na svim grobnicama ovog tipa svod se najvjerovatnije obrušio prilikom iskopavanja. Među zidanim i zasvođenim grobnicama nalazimo različite - od manjih, namijenjenih jednoj osobi, do mnogo većih, vjerovatno porodičnih.

Razlika u načinu gradnje vjerovatno ukazuje da su grobnice nastale u dužem periodu, po svoj prilici od sredine petog vijeka nadalje.

Jedna grobnica se naročito ističe velikim dimenzijama i zidovima širokim preko jednog metra, pa više podsjeća na kakav manji hram (?) - ovu dilemu pojačava i dio stuba, kao i postolja za stub, nađenih u neposrednoj blizini.

Prava zagonetka nalazi se u grobnici načinjenoj od obrađenih kamenih ploča, na čijim su bočnim stranama postavljene dvije spolije, koje su očito ranije pripadale nekom objektu, da bi nakon njegovog rušenja (?) bile obrađene i iskorišćene za grobnicu. To ukazuje da je ova grobnica možda izgrađena nakon zemljotresa u Duklji početkom šestog vijeka ili kasnije.

Na zidu jedne svoltane grobnice, zidane od kamenih blokova, nalazi se ucrtan krst. U drugoj zidanoj grobnici nalazi se još jedan jednostavan krst sa dva ucrtana simbola.

Istraživanje još nije okončano. O tome šta je do sada otkriveno obavijestićemo čitaoce čim budemo u prilici.

Galerija

Bonus video: