UN formiraju međunarodni tim za odbranu od asteroida

Sistem za rano uzbunjivanje je izuzetno važan, pošto povećava šanse za odbijanje pretećih asteroida
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2013. 19:13h

Podstaknuta meteorom koji je iznenadio sve kada je eksplodirao iznad Rusije i vođena preporukama astronauta, Generalna skupština Ujedinjenih nacija odobrila je planove da se oformi međunarodno tijelo koje će štititi Zemlju od svojevoljnih svemirskih stijena.

Internacionalna grupa za upozoravanje na asteroide preuzeće na sebe zadatak da posmatra svemir u potrazi za potencijalnim prijetnjama.

Ukoliko otkriju asteroid koji ide ka Zemlji, oni će tu informaciju proslijediti komitetu UN za miroljubivo korišćenje svemira (u pitanju je pravi komitet koji postoji od Hladnog rata), koji će potom biti zadužen za slanje svemirskog broda koji će asteroid izbiti sa njegovog kursa.

"Postoji 100 puta više asteroida koje nismo otkrili. Postoji skoro milion asteroida koji su dovoljno veliki da unište Njujork ili neki veći grad. Naš zadatak je da otkrijemo te asteroide prije nego što oni pronađu nas“

Sljedeći korak u odbrani Zemlje od opasnih asteroida jeste njihovo pronalaženje.

"Postoji 100 puta više asteroida koje nismo otkrili. Postoji skoro milion asteroida koji su dovoljno veliki da unište Njujork ili neki veći grad. Naš zadatak je da otkrijemo te asteroide prije nego što oni pronađu nas“, tvrdi bivši astronaut Ed Lu.

Sistem za rano uzbunjivanje je izuzetno važan, pošto povećava šanse za odbijanje pretećih asteroida.

Ukoilko bi se svemirski brod sudario sa asteroidom 5 ili 10 godina prije nego što bi on udario u Zemlju, to bi bilo dovoljno da nas on zaobiđe. Ukoliko on ne bi bio primjećen na vrijeme, evakuacija zone udara bi bila jedino rješenje.

Bonus video: