Početak novembra će obilježiti rijetko hibridno pomračenje Sunca

Da biste doživjeli makar djelimičnpo pomračenje iz ovod dijela svijeta, trebalo bi da otputujete makar malo južnije, najmanje do Grčke
51 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2013. 17:06h

Pomračenje Sunca obično je ili potpuno ili prstenasto. Potpuno nastaje kada je Mjesec na svojoj eliptičnoj putanji bliže Zemlji pa njegov disk sasvim pokrije Sunce. Kada je Mjesec dalje, njegova je prividna površina manja pa ne uspijeva potpuno da pokrije Sunce već se vidi Sunčeva spoljna ivica, odnosno prsten.

Hibridno pomračenje nastaje kada je Mjesec na takvoj udaljenosti da se iz nekih krajeva, zbog zakrivljenosti Zemlje, vidi prstenasta, a iz drugih potpuno pomračenje. Na djelovima putanje na kojima se očekuje potpuno pomračenje, doline, odnosno udubine na profilu Mjeseca propustiće svjetlost Sunca tako da će nastati sjajne tačke u Sunčevoj atmosferi, tzv. hromosferi. Na drugom dijelu putanje na kojem se očekuje prstenasto pomračenje, planine na Mjesecu pokriće djelove prstena tako da će on izgledati isprekidano.

Da biste doživjeli makar djelimičnpo pomračenje iz ovod dijela svijeta, trebalo bi da otputujete makar malo južnije, najmanje do Grčke. Neke grupe lovaca na pomračenja organizovala su ekskurzije u Ugandu, Etiopiju i Keniju iz kojih će spektakl moći najbolje da se vidi i snimi.

Ovaj NASA video pokazuje iz kojih će sve djelova svijeta pomračenje moći lijepo da se prati.

Galerija

Bonus video: