Sedam izumitelja koji su poginuli od sopstvenih izuma

Godine 1863. američki inženjer Horas Hanli je konstruisao borbenu podmornicu. Prilikom testiranja, zapeo je na dnu luke Čarlston i više nikada nije izronio
114 pregleda 3 komentar(a)
Franz Rišelt, Foto: Mnn.com
Franz Rišelt, Foto: Mnn.com
Ažurirano: 13.10.2013. 14:04h

Ser Fremine - ronilačko odijelo koje reciklira kiseonik

Francuski naučnik Ser Fremine pokušao je da testira svoje ronilačko odijelo čiji se princip rada zasnovao na "reciklaži" izdahnutog vazduha. Fremineov izum se pokazao lošim s obzirom na to da se sam naučnik ugušio nakon što je u svom odijelu proveo 20 minuta, piše Oddee.

Maks Valije - auto na "raketni pogon"

Dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka Maks Valije je radio sa Fricom von Opelom na konceptu superautomobila. Za vrijeme testiranja, automobil na alkoholni pogon je eksplodirao i usmrtio samog Valijea.

Franz Rišelt - odijelo-padobran

4. februara 1912. godine Franc Rišelt je skočio sa prvog platoa Ajfelove kule u padobran-odijelu koje je sam dizajnirao. Uprkos tome što su mu mnogi govorili da je to loša ideja, nije ga bilo moguće razuvjeriti i bio je siguran u svoj izum. Nekoliko sekundi nakon skoka, njegov život je skončan na ledenom tlu podno Ajfelove kule.

Aurel Vlaicu - avion Vlaicu II

Rumunski inženjer Aurel Vlaicu konstruisao je avion čiji je glavni zadatak bio da prvi put u istoriji preleti preko Karpata. Dizajn aviona je ima mane i srušio se usred golemog planinskog masiva.

Horas Lovson Hanli - borbena podmornica

Godine 1863. američki inženjer Horas Hanli je konstruisao borbenu podmornicu. Prilikom testiranja, zapeo je na dnu luke Čarlston i više nikada nije izronio.

Majkl Dejkri - leteći taksi

Prije četiri godine, direktor britanske avijatičarske kompanije Avcen isprobao je njihov leteći taksi. Čim je poletio iz Kuala Lumpura, letjelica se strmoglavila na tlo pri čemu je eksplodirala i usmrtila Majkla Dejkrija.

Žan Fransua Pilatr de Rozije - Balon

Francuski profesor fizike i hemije i jedan od pionira avijacije poginuo je 1785. godine u balonu koji je sam dizajnirao kad se balon naglo izduvao u pokušaju preleta La Manša. De Rozije i njegov kolega Pjer Romenn postali su prve žrtve moderne avijacije.

Bonus video: