novorođenče

Astronomi sa Havaja otkrili novu, lutajuću planetu

"Nikad prije nismo vidjeli da takvo tijelo slobodno lebdi u svemiru. Ima sve karakteristike mladih planeta koje vidimo oko drugih zvijezda, ali lebdi tamo potpuno sama"
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2013. 15:06h

Astronomi sa Havaja otkrili su lutajuću planetu izvan Sunčevog sistema koja lebdi svemirom i ne kruži oko neke zvijezde.

Gasovita egzoplaneta nazvana PSO J318.5-22 udaljena je 80 svjetlosnih godina od Zemlje i ima masu šest puta veću od Jupitera a nastala je prije 12 miliona godina, pa se smatra "novorođenom".

"Nikad prije nismo vidjeli da takvo tijelo slobodno lebdi u svemiru. Ima sve karakteristike mladih planeta koje vidimo oko drugih zvijezda, ali lebdi tamo potpuno sama", kazao je vođa istraživanja na Institutu za astronomiju na havajskom univerzitetu Manoa u Honoluluu, Majkl Liu.

"Uvijek sam se pitao postoje li takva pojedinačna tijela i sad znamo da postoje".

Naučnici čije je otkriće objavljeno u časopisu "Astrophysical Journal Letters" identifikovali su planetu na osnovu njegove blijedog i jedinstvenog toplotnog "potpisa" koristeći Pan-STARRS 1 teleskop na vulkanu Haleakala na ostrvu Maui.

Zaključili su da bi novootkrivena planeta mogla da ima najnižu poznatu masu od svih otkrivenih slobodno lebdećih tijela. Drugi teleskopi na Havajima pokazali su da planeta ima slične karakteristike gasovitim divovima koji kruže oko mladih zvijezda, no ovom nedostaje matična zvijezda.

Tokom proteklih deset godina naučnici su otkrili oko hiljadu planeta izvan Sunčevog sistema. No, tek nekoliko od tih planeta posmatrano je direktno, jer se mnoge kreću oko mladih zvijezda mlađih od 200 miliona godina, koje su stoga vrlo sjajne.

Galerija