Karplus, Luit i Voršel dobitnici Nobelove nagrade za hemiju

Prilikom obrazlaganja nagrade je navedeno da su oni "odveli hemiju u sajberprostor, i kombinovali kvantnu i klasičnu hemiju"
85 pregleda 1 komentar(a)
Nobelova nagrada, Foto: Dw.de
Nobelova nagrada, Foto: Dw.de
Ažurirano: 09.10.2013. 11:17h

Profesori Martin Karplus, Majkl Luit i Arijeh Voršel dobitnici su Nobelove nagrade za hemiju za 2013, saopšteno je iz Instituta Karolinska u Stokholmu u Švedskoj.

Laureatima je ovo visoko priznanje pripalo zbog razvoja višestepenih modela za kompleksne hemijske sisteme, navela je Švedska kraljevska akademija za nauku.

Sva tri laureata rade na američkim univerzitetima, a prilikom obrazlaganja nagrade je navedeno da su oni "odveli hemiju u sajberprostor, i kombinovali kvantnu i klasičnu hemiju".

Karplus (83) je sa Univerziteta u Stazburu i Harvardu, Luit (66) sa Univerziteta Stanford, a Voršel (72) sa Univerziteta Južna Kalifornija.

Rad Karplusa, Luita i Voršela je "učinio ključni iskorak jer u njemu Njutnova klasična fiziku funkcioniše rame uz rame sa fundamentalno drugačijom kvantnom fizikom", navodi se u obrazloženju i podsjeća da su hemičari ranije "morali da izaberu ili jednu ili drugu".

"Snaga klasične fizike je jednostavnosti proračuna, i ona se može koristiti za stvaranje modela zaista velikih molekula. Slabost joj je u tome što ne omogućava simulaciju hemijskih reakcija, pa su u tom cilju hemičari morali da koriste kvantnu fiziku. Takve kalkulacije su iziskivale ogromne kompjuterske kapacitetete, pa su bile izvodljive samo sa malim molekulima", navela je Švedska akademija.

Kako se dodaje, "ovogodišnji Nobelovi laureati su uzeli najbolje iz oba svijeta i smislili metode koje koriste i klasičnu i kvantnu fiziku".

Nagrade će biti uručene 10. decembra 2013. u Stokholmu, na dan smrti utemeljivača nagrade Alfreda Nobela.

Do sada Nobelove nagrade za 2013. dodijeljene su za medicinu, fiziku.

Nobelova nagrada za književnost biće dodijeljena 10. oktobra, a za mir 11. oktobra.

Bonus video: