Koale bi mogle izumrijeti zbog rasta temperature

Naučnici su zaključili da su velika, zrela drveća sa gustim krošnjama ključna za opstanak ovih životinja
97 pregleda 1 komentar(a)
koala, Foto: Shutterstock
koala, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.10.2013. 10:44h

Australijske koale mogle bi izumrijeti uslijed rasta temperature ukoliko se hitno ne preduzme akcija sađenja drveća koje ove životinje koriste kao skloništa i hranu, naglašava se u novoj studiji.

Vođa istraživanja Metju Krouter sa Uiverziteta u Sidneju rekao je da je 40 koala praćeno satelitom u periodu od tri godine u Novom Južnom Velsu, kako bi se utvrdile njihove navike.

Naučnici su zaključili da su velika, zrela drveća sa gustim krošnjama ključna za opstanak ovih životinja, posebno u slučaju ekstremnih događaja, poput požara i toplotnih talasa.

“Naše istraživanje je pokazalo da se koale sklanjaju preko dana na različite vrste drveća, dok noću jedu eukaliptus. Utvrdili smo da koale traže veća drveća, sa gušćom krošnjom, ako je dan topliji, kako bi lakše podnijele te temperature”, izjavio je Krouter, prenio je AFP.

On je rekao da je jedna četvrtina praćenih životinja uginula tokom toplotnog talasa 2009. godine.

“Osiguravanje dovoljno hrane u staništu i zaštita koala od grabljivaca nisu dovoljni da bi se osigurao njihov opstanak”, rekao je ovaj stručnjak.

Prema podacima neprofitne grupe Klimatski savjet, ovaj septembar je bio najtopliji u Australiji od kada se mjeri temperatura.

Bonus video: