Japanski naučnici buše "ka središtu" Zemlje

Smješten na prostoru spajanja četiri tektonske ploče, Japan pogodi oko 20 odsto najsnažnijih zemljotresa koji se svake godine zabilježe na Zemlji
95 pregleda 5 komentar(a)
Japan, cunami, Foto: Beta/AP
Japan, cunami, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.09.2013. 07:51h

Tim seizmologa iz Japana započeo je četvoromjesečnu misiju koja ima za cilj slanje sonde u dubinu Zemlje, u sloj ispod njene kore.

Eksperiment, koji će, kako se naučnici nadaju, pomoći u utvrđivanju razloga koji dovode do zemljotresa, biće obavljen u Tihom okeanu, 80 kilometara od obale Japana.

Naučnici planiraju da buše u pravcu rascjepa Nankaj (rascjep Južnog mora), gdje se filipinska tektonska ploča podvlači ispod evroazijske ploče, a kao platforma će im poslužiti japanski brod Čikju, opremljen najsavremenijom opremom za geološka istraživanja, s kojim su danas krenuli iz centralnojapanske luke Šimizu.

Intenzivna geološka aktivnost na mjestu postavljanja sonde mogla bi da na duži rok izazove potencijalno razorni potres, daleko jači od zemljotresa koji je u martu 2011. pogodio Japan i izazvao smrtonosni cunami.

Japanska vlada je upozorila prošle godine na mogućnost katastrofalnog scenarija prema kojem bi u mega potresima u rascjepu Nankaj i potonjem cunamiju moglo da strada više od 320.000 ljudi u Japanu.

Kako bi saznali više o faktorima koji izazivaju ovakve potrese, naučnici će najprije da spuste sondu do dubine od 3.600 metara ispod dna okeana.

Ovo bušenje bi trebalo da bude priprema za istraživačku misiju koja će biti sprovedena iduće godine na istom mjestu, kada bi sonda trebalo da dopre do 5.200 metara dubine, gde dolazi do trenja tektonskih ploča.

"Tada će biti prvi put da sonda prodre direktno u seizmičku zonu, tamo gdje nastaje velika energija, izazivajući pomjeranja zemljine kore duž rascjepa, a time i cunamije", objasnio je za AFP Tamano Omata, istraživač japanske Agencije za nauku i tehnologiju mora i Zemlje.

"Želimo da istražujemo način na koji se zemljina kora pomjera u trenucima neposredno prije zemljotresa kako bismo mogli da predvidimo buduće potrese", naveo je Omata.

Smješten na prostoru spajanja četiri tektonske ploče, Japan pogodi oko 20 odsto najsnažnijih zemljotresa koji se svake godine zabilježe na Zemlji.

Bonus video: