"Bosanska piramida Sunca je najstarija piramida na svijetu"

Tokom ove arheološke sezone, prema riječima Osmanagića, pronađen je i dosad najveći megalit u podzemnom tunelu, megalit K-5, koji ima masu oko 40 tona
74 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2013. 10:44h

Bosanska piramida Sunca je najstarija piramida na svijetu, kazao je dr semir Osmanagić, osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", koja je organizator IV međunarodne naučne konferencije o bosanskim piramidama "Skrivena istorija", koja se ovih dana održava u Sarajevu, piše Bljesak.info.

"Nakon radiokarbonskog datiranja uzorka pronađenog ispod betonskih blokova piramide utvrđeno je da je riječ o starosti od 29.000 godina plus - minus četiri stotine godina. Utvrđeno je da je to najstarija piramida na svijetu'', kazao je Osmanagić.

Ova konferencija o bosanskoj dolini piramida okupila je 23 stručnjaka iz 11 zemalja svijeta, od arheologa s Novog Zelanda, fizičara, inžinjera, biologa iz zemalja kao što su SAD, Kanada, Njemačka, Holandija, Hrvatska, Srbija, Slovenija, BiH.

Prema riječima Osmanagića, i ove godine stručnjaci su prezentovali svoje analize, laboratorijska pretraživanja i radiokarbonska datiranja.

Tokom ove arheološke sezone, prema riječima Osmanagića, pronađen je i dosad najveći megalit u podzemnom tunelu, megalit K-5, koji ima masu oko 40 tona.

To znači da je ova lokacija i ove godine održala status najatraktivnije arheološke lokacije na svijetu, dodao je Osmanagić.

Naglašava da stručnjaci s konferencije odlaze vrlo zadovoljni i impresionirani dostignućima na ovom projektu.

Bonus video: