Velikim sovama je neophodno veliko drveće

U velikom drveću se nalaze brojne šupljine za gnijezda ovih ogromnih ptica, čiji raspon krila dostiže i dva metra
117 pregleda 0 komentar(a)
sova, Foto: Shutterstock
sova, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.08.2013. 17:00h

Najnovija studija je pokazala da opstanak najveće sove na svijetu zavisi od očuvanja prašuma na istoku Rusije.

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Minesota i Društva za očuvanje života u divljini je pokazalo da preživljavanje Bubo blakistoni, sove ribara zavisi od očuvanja prašuma pored rijeka i brojnog stanja lososa.

U velikom drveću se nalaze brojne šupljine za gnijezda ovih ogromnih ptica, čiji raspon krila dostiže i dva metra.

U slučajevima kada se veliko drveće sruši u potok, presječe se tok rijeke i voda se preusmjeri. Kao rezultat, nastaje složen tok – kombinacija duboke vode koja sporo otiče i plitkih, brzih kanala koji stvaraju mikrohabitate, kritične za losose u različitim stadijumima razvoja.

Autori studije, koja će avgusta 2013. godine biti objavljena u časopisu Oryx, su Džonatan Slat iz Društva za očuvanje života u divljini, R.J Gutjerez sa Univerziteta Minesota i Sergej Surmah sa Instituta za biologiju i zemljište (Ruska akademija nauka). Oni su proučavali način na koji Bubo blakistoni sove idu u potragu za hranom i prave gnijezda u Primorju u Rusiji.

Istraživači su izjavili da je uređenje i očuvanje prašuma od velike važnosti, jer u njima sove ribari nalaze hranu i prave gnijezda.

Zaštita šuma i reka u Primorju važna je i zbog opstanka drugih vrsta, uključujući osam vrsta lososa i pastrmki koje se tu mrijeste, 12 drugih vrsta sova, i sisara, kao što su ugrožena vrsta sibirskog tigra, azijski crni medvjed i divlja svinja. Bubo blakistoni sova je ugrožena vrsta i nastanjuje samo priobalne oblasti Rusije, Kine, Japana i vjerovatno Sjeverne Koreje.

„Bubo blakistoni sova nam ukazuje na stanje u kome se nalaze šume, rijeke i populacija lososa“, kaže jedan od autora studije Džonatan Slat.

Bonus video: