Otkriven najstariji globus sa mapom Novog svijeta

Vlasnik globusa koji ga je kupio 2012. na sajmu mapa u Londonu, dozvolio je belgijskom istraživaču S. Misinu da ga ispita
191 pregleda 0 komentar(a)
Amerigo Vespuči, Foto: Commons.wikimedia.org
Amerigo Vespuči, Foto: Commons.wikimedia.org
Ažurirano: 26.08.2013. 11:58h

Američki stručnjaci kažu da su našli možda najstariji globus sa ucrtanom mapom Novog svijeta - Amerike, piše Hafington post.

Stručnjaci procjenjuju da globus, napravljen od dvaju polovina nojevih jaja, potiče sa samog početka 16. vijeka i da je vjerovatno napravljen u Firenci. U njega su ugravirani tada novi i neodređeni detalji dvije Amerike, koje su zabilježili evropski istraživači Kristofer Kolumbo i Amerigo Vespuči.

Kartografsko udruženje Vašingtona koje je objavilo detalje studije u svom časopisu Portolan, saopštilo je da su ugravirani talasi, čudovišta i jedan brodolomac, kao i rečenica "Hic svnt dracones", odnosno: "Ovdje su zmajevi".

Vlasnik globusa koji ga je kupio 2012. na sajmu mapa u Londonu, dozvolio je belgijskom istraživaču S. Misinu da ga ispita. Istraživač se služio radiokarbonskim datiranjem, računarskim tomografskim testiranjem i analizom mastila i napravio je geografsku, kartografsku i istorijsku analizu.

On je utvrdio da je globus veličine grejpfruta napravljen oko 1504. i da je vjerovatno poslužio kao uzorak za livenje čuvenog bronzanog globusa Hant-Lenoks. Taj globus, koji se nalazi u istraživačkoj biblioteci u Njujorku, datiran je na 1510. i do sada je važio za najstariji globus sa ucrtanim američkim kontinentom.

Od 71 naziva mjesta, samo je sedam na zapadnoj hemisferi. Sjeverna Amerika, predstavljena kao grupa razbacanih ostrva, nema nikakvih oznaka, dok su u Južnoj Americi upisana tri imena: "Nuvos Mundus" (Novi svijet), "Terra de Brazil" i "Terra Sanctae Crucis" (Zemlja Svetog krsta).

Iako nije poznato ko je napravio globus, Misin veruje da bi on mogao imati veza sa radionicom Leonarda da Vinčija. Istraživači su primijetili izvjesne podudarnosti između broda na globusu i rada tog umjetnika koji je bio dobro upoznat sa Leonardom, piše Hafington post.

Bonus video: