Nove forenzičke tehnike za analizu tragova karmina

Uz pomoć Ramanove spektroskopije, istražitelji će moći da analiziraju tragove karmina sa mjesta zločina
74 pregleda 1 komentar(a)
čaša, karmin, Foto: Shutterstock
čaša, karmin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.08.2013. 14:05h

Naučnici su otkrili napredniji način analize tragova karmina pronađenih na mjestu zločina.

Forenzičari će moći da otkriju vrstu karmina i bez vađenja predmeta sa tragovima šminke iz kese sa dokazima. Naučnici sa Univerziteta Kent su primijenili novi način koji će ubrzati forenzičke analize i omogućiti lakši i bezbjedniji način utvrđivanja svih činjenica koje se tiču okolnosti krivičnog djela.

Uz pomoć Ramanove spektroskopije, istražitelji će moći da analiziraju tragove karmina sa mjesta zločina, kao što su otisci na čašama, maramicama ili opušcima, ali bez vađenja tih predmeta iz kese, kako se ne bi ugrozili dokazi.

Analiza ostataka karmina se koristi kako bi se utvrdilo da li je postojao fizički kontakt bilo sa žrtvom ili osumnjičenim, ili da li je određena osoba bila prisutna na mjestu zločina, piše Nacionalna geografija.

Ova tehnika je naročito značajna za forenziku s obzirom da se trenutne metode analize ostataka karmina oslanjaju na destruktivne načine ili lično mišljenje naučnika.

"Kontinuitet dokaza je veoma važan za forenziku i može se održati ukoliko nema potrebe da se dokaz vadi iz zaštitne kese. Ramanova spektroskopija je idealna zbog toga što se može vršiti kroz providne slojeve, kao što je kesa za dokaze. Ovaj način ima i tu prednost što mikroskopski mali uzorci mogu da se analiziraju a da se ne unište", kaže profesor Majkl Vent sa Univerzitetske škole fizičkih nauka.

Ramanova spektroskopija je spektroskopska tehnika koja se koristi za izučavanje rotacionih, vibracionih i drugih nisko frekventnih modova sistema. Kada materiju - u ovom slučaju karmin- obasja svetlost, ona u interakciji sa molekulskim vibracijama predmeta mijenja svoj energetski nivo. Uz pomoć Ramanove spektroskopije prikupljaju se vibracioni otisci karakteristični za određene vrste karmina, i upoređuju sa postojećom bazom podataka.

Sprovode se i dodatna istraživanja koja će otkriti da li ova tehnika može da se koriste i pri analizi drugih kozmetičkih proizvoda, kao što su puderi, ajlajneri i kreme.

Bonus video: